Връзки за достъпност

Извънредни новини

Росен Костурков от ПП поема земеделската, а Халил Летифов от ДПС спортната комисия


Rosen Kosturkov Asen Vasilev
Rosen Kosturkov Asen Vasilev

Народните представители избраха председателите на три постоянни парламентарни комисии. До тези решения се стигна трудно след две проверки на кворума, няколко прегласувания и спорове между депутатите, които продължиха над един час.

Росен Костурков от „Продължаваме Промяната“ (ПП) оглавява Комисията по земеделието, храните и горите. Васил Стефанов също от ПП ще е председател на Комисията по правата на човека, вероизповеданията и жалбите на гражданите. Халил Летифов от ДПС ще ръководи Комисията по въпросите на децата, младежта и спорта.

Депутатите могат да обсъждат и гласуват законопроекти чак след като сформират комисиите.

През миналата седмица избора на председателите на тези 3 комисии беше една от най-дълго обсъжданите теми в парламента. Кандидатът на ПП Иван Христанов за председател на комисията по земеделието се оказа прекалено противоречив кандидат, срещу когото се изказаха редица депутати от ГЕРБ и ДПС. Той беше подкрепен само от ПП и „Демократична България“.

Христанов беше зам.-министър на земеделието в кабинета на Кирил Петков. Той беше един от най-активните в опита контролът върху вноса на храни на ГКПП "Капитан Андреево" да бъде отнет в полза на държавата от частната фирма, останала от управлението на ГЕРБ.

В крайна сметка седмица по-късно ПП предложиха Росен Костурков за същия пост и той успя да събере необходимото мнозинство. Toй също беше един от гласните депутати от ПП при опитите на кабинета "Петков" да промени схемата на работа на границата.

Постът на председател на комисията за младежта и спорта също предизвика много спорове между депутатите и тази, и миналата седмица. ПП първо предложи депутата Радостин Василев, а ДПС - Халил Летифов. Миналата седмица обаче нито един от тях не успя да събере мнозинство. В четвъртък Василев съобщи, че не иска да поеме този пост и го оставя на "задкулисието". Така се стигна до избора на Летифов за председател.

След тридневни спорове преди седмица депутатите успяха да сфомират по-голямата част от постоянните парламентарни комисии, като тези на земеделието, религиите и спорта останаха да се гласуват тази седмица. Делян Добрев от ГЕРБ беше избран за енергийната комисия, а Костадин Костадинов от „Възраждане“ за тази за българите в чужбина.

Председателските места в комисиите са разпределени пропорционално спрямо големината на парламентарните групи. ГЕРБ оглавява 7 комисии, "Продължаваме промяната" - 5, ДПС - 4, "Възраждане" - 3, БСП - 3, "Демократична България" - 2 и "Български възход" - 1.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG