Връзки за достъпност

Извънредни новини

"За да умрем всички". Зеленски предупреди за нови руски удари


Украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че руските удари срещу цивилна инфраструктура няма да спрат. Снимката е архивна
Украинският президент Володимир Зеленски предупреди, че руските удари срещу цивилна инфраструктура няма да спрат. Снимката е архивна

Президентът на Украйна Володимир Зеленски предупреди за очаквани нови удари върху цивилна инфраструктура и енергийни обекти в цялата страна. Киев очаква нападения, подобни на тези от преди седмици, които доведоха до масовото спиране на електричеството за милиони жители.

„Правим всичко, за да предотвратим това. Но нека бъдем честни, нашите врагове правят всичко, за да оставят града без отопление, електричество, вода, общо взето, за да умрем всички“, каза държавният глава във вечерния си брифинг в неделя.

В последния месец Русия увеличи ударите срещу обекти от енергийната инфраструктура на Украйна. Това доведе до прекъсвания на захранването в цялата страна, а 4.5 млн. души останаха без електричество.

В опит да се справят със задоволяването на нуждите украинските власти започнаха налагането на режими. Държавният мрежов оператор „Укренергопредупреди гражданите да се подготвят за нови поетапни прекъсвания.

„Електропреносната мрежа на страната все още не може да бъде напълно възстановена след руските терористични атаки. Налага се да прибегнем до прекъсвания на тока в някои области“, съобщиха от компанията като оправдаха действията си с потенциално претоварване на енергийната мрежа.

Преди ден кметът на Киев Виталий Кличко призова гражданите да се запасят с вода, храна и топли дрехи и да заредят всички налични батерии. Той не изключи и възможността за временна евакуация от столицата.

От началото на инвазията Русия е разрушила над 40% от енергийната инфраструктура на Украйна. Атаките срещу енергийните обекти, водопреносната мрежа и цивилните обекти зачестиха с назначаването на ген. Сергей Суровикин за главнокомандващ на руските сили на фронта.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG