Връзки за достъпност

Извънредни новини

България предлага да обучи санитари от армията на Украйна


Димитър Стоянов
Димитър Стоянов

България може да обучи украински войници за санитари. Служебният министър на отбраната Димитър Стоянов съобщи, че е предложил това по време на срещата на военните министри на страните от Европейския съюз (ЕС) в Брюксел.

Държавите от ЕС се договориха през октомври съвместно да обучават войници от Украйна. Преди седмица служебният кабинет взе решение, че България също ще участва в мисията.

Страната ще участва и в обучението на украинските въоръжени сили и ще предостави оборудване за това, каза още българският военен министър във вторник, цитиран от БТА. Все още не е ясно какво оборудване ще осигури страната.

През пролетта България и Украйна сключиха меморандум за ремонта на украинска военна техника, но България не е ремонтирала никакво украинско въоръжение.

В началото на ноември парламентът реши България да изпрати оръжия и боеприпаси на Украйна. До края на тази седмица се предвижда да завърши оценката на Министерството на отбраната за възможностите на България да направи това. След това правителството трябва да приеме становището и да го представи пред Народното събрание.

По време на срещата в Брюксел стана ясно, че Германия ще създаде в Словакия ремонтен център, в който ще бъдат обслужвани и ремонтирани оръжия, изпратени от Берлин на Киев, съобщи Ройтерс.

"Постигнахме споразумение и работата може да започне незабавно, така че цялата техника, доставена [на Киев], да може да се ремонтира, след като излезе от строя при бойни действия", каза германската министърка на отбраната Кристине Ламбрехт в Брюксел.

Берлин възнамерява до юни да обучи около 5000 украински войници в Германия като част от тренировъчната мисия на ЕС, допълни тя.

Обучения на украински военни се извършват още от САЩ и Великобритания. САЩ, Великобритания, Австралия, както и всички страни от ЕС, освен България и Унгария, вече предоставиха оръжие на Киев.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG