Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Няма директна заплаха". Как България реагира на инцидента в Полша


Президентът Румен Радев и служебният премиер Гълъб Донев. Колаж.
Президентът Румен Радев и служебният премиер Гълъб Донев. Колаж.

Инцидентът в полско село, където във вторник падна ракета и уби хора, предизвика реакции на институциите в България. В парламента се проведе заседание на комисиите по външна политика и отбрана, на което беше съобщено, че реална заплаха за страната няма. По-рано в сряда президентът Румен Радев каза, че случаят трябва "незабавно да бъде изяснен", а служебният премиер Гълъб Донев призова да не се спекулира, преди да станат известни фактите.

С позиция в Туитър реагира и външното министерство, а служебният премиер беше в готовност да свика заседание на Съвета по сигурността към Министерския съвет.

Двама души загинаха във вторник, когато снаряд порази земеделска постройка в село Пшеводув в Полша, което се намира на няколко километра от границата с Украйна. Това се случи на фона на най-масирания ракетен обстрел на Русия срещу Украйна.

"Няма директна заплаха за България"

"Няма директна заплаха за България", каза председателят на парламентарната комисията по външна политика Екатерина Захариева след съвместното заседание с комисията по отбрана.

На заседанието присъстваха служебният министър на външните работи Николай Милков, служебният министър на отбраната Димитър Стоянов, както и ръководствата на службата "Военно разузнаване" и държавната агенция "Разузнаване".

"Ясно е, че това не е целенасочена атака към територията на Полша", каза председателят на Комисията по отбрана Христо Гаджев след закритото за медии заседание.

Гаджев и Захариева казаха, че с масирания ракетен обстрел във вторник Русия цели да остави Украйна на студено и тъмно през зимата. "Това може да доведе до нова бежанска вълна към Европа и съседните държави", каза Захариева.

"Риск от разширяване на територията на войната"

Президентът Румен Радев каза, че инцидентът е неприемлив и трябва да бъде изяснен.

"Инцидентът в Полша, който доведе до загубата на човешки животи, е неприемлив, крие риск за дестабилизация на целия регион и за разширяване на териториалния обхват на войната на Русия срещу Украйна", каза Радев в разпространена от прессекретариата му позиция по повод случая.

Той добави, че е необходимо "незабавно изясняване на този опасен случай" и предприемане на мерки.

"Всеки ден на тази война разрушава бъдещето на Европа и света", каза президентът.

Той добави, че "поддържането на съвременни отбранителни способности и запазването на единството в НАТО са от ключово значение за опазването на мира".

Според първоначалната информация на американското разузнаване Русия е отговорна за експлозията в Полша, която е член на НАТО. В сряда обаче президентът Джо Байдън каза, че това е „малко вероятно“.

Централата на НАТО в Брюксел също не потвърди първоначалната информация. Москва отрече да е отговорна за случилото се, а Варшава съобщи, че няма убедителни доказателства за това кой е изстрелял ракетата.

"Да говорим за войната като за видеоигра е опасно хоби"

Служебният премиер Гълъб Донев каза, че инцидентът "налага спешно преосмисляне" на следващите действия на България.

"В постоянен контакт сме със съюзниците от НАТО и партньорите от ЕС. Следим внимателно хода на разследването", каза Донев преди началото на правителственото заседание в сряда.

По думите му всички предположения, направени преди да са изяснени фактите около инцидента, ще са спекулация, която носи риск за ескалация и разширяване на конфликта.

"Да говорим за войната като за видеоигра е опасно хоби. Войната на Русия срещу Украйна не е симулация на военна ситуация. Този военен конфликт убива невинни хора и разрушава бъдещето на Европа и света", каза премиерът.

Той добави, че ще свика Съвета по сигурността към Министерския съвет веднага, след като стане известен резултатът от свиканото от НАТО извънредно заседание в сряда. По-късно в сряда генералният директор на НАТО Йенс Столтенберг каза, че украинската въздушна отбрана е причината за инцидента в Полша.

Българското външно министерство също реагира с публикация в профила си в социалната мрежа Туитър.

"Пълна солидарност с полските ни съюзници, единството в НАТО и ЕС е нашата сила. От самото начало на руската война в Украйна настояваме агресията да бъде прекратена незабавно", пише в позицията.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG