Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украинската въздушна отбрана е причината за инцидента в Полша, съобщи НАТО


Йенс Столтенберг даде пресконференция за инцидента в Полша на 16 ноември.
Йенс Столтенберг даде пресконференция за инцидента в Полша на 16 ноември.

Няма данни ракетната експлозия в полско село да е умишлено нападение и вероятно е причинена от действията на украинската противовъздушна отбрана. Това каза генералният директор на НАТО Йенс Столтенберг на пресконференция в сряда.

Той говори веднага след приключването на спешна среща на алианса, на която беше обсъден инцидентът от вторник вечер, когато снаряд порази земеделска постройка в село Пшеводув в Полша. То се намира на няколко километра от границата с Украйна. Двама души загинаха.

„Няма никакви данни Русия да готви някакво умишлено нападение срещу НАТО“, каза Столтенберг.

По думите му разследването продължава и трябва да се изчака окончателното заключение. Лидерът на НАТО обаче не оневини изцяло Русия.

„Русия носи крайната отговорност, тъй като продължава незаконната си война срещу Украйна“, каза още той. По думите му Украйна е в пълното право да пази въздушното си пространство и да реагира така срещу агресора в лицето на Русия.

В първите часове след експлозията в Полша имаше съмнения, че ракетата може да е руска, което би довело до ескалация на напрежението между Москва и Варшава, тъй като страната е член на НАТО. Рано в сряда сутринта обаче американският президент Джо Байдън съобщи, че е малко вероятно ракетата, паднала в Полша, да е руска.

Москва отрече да е отговорна за случилото се и каза, че отломките от ракетата, паднала в Полша, са от ракета С-300 на украинската Противовъздушна отбрана (ПВО).

Варшава съобщи, че няма убедителни доказателства за това кой е изстрелял ракетата.

Украйна обвини Русия за инцидента по-рано през деня, но не е коментирала изявленията на САЩ и НАТО, които дойдоха впоследствие.

По време на пресконференция Столтенберг каза още, че НАТО сериозно е увеличил военното си присъствие в Източна Европа и това включва наземна, морска и въздушна отбрана. По думите му отбраната на военния алианс срещу въздушни атаки ще продължи да бъде укрепвана в резултат на случилото се в Полша.

Столтенберг определи като главен приоритет за НАТО даването на системи за въздушна отбрана на Украйна, за да може страната да отбранява още по-ефективно срещу руските атаки.

По думите му Украйна има право на самоотбрана срещу Русия, която започна войната пред близо 9 месеца.

Столтенберг на няколко пъти каза, че НАТО не е "страна" в конфликта. Алиансът оказва много помощ на Украйна като изпраща оръжия и всякаква боеприпаси, както и обучава хиляди украински военни. Но не участва в преки военни действия.

В отговор на журналистически въпроси в края на пресконференцията в сряда генералният директор на НАТО няколко пъти повтори, че според данните на разследването досега ракетата, паднала в Полша, не изглежда да е изстреляна от Русия.

Информацията за ракетата, паднала в Полша, дойде в края на деня, в който по данни на украинската армия Русия изстреля между 85 и 100 ракети по електроснабдителната мрежа на Украйна. Заради това над 7 милиона домакинства са останали без ток, съобщи Киев.

По-рано във вторник украинският президент Володимир Зеленски призова страните членки на НАТО да предприемат колективни действия преди “руският терор да продължи напред”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG