Връзки за достъпност

Извънредни новини

Киев е върнал на Русия дезертиралия затворник от "Вагнер" с негово съгласие


След като частната армия "Вагнер" излезе на светло, Евгений Пригожин откри официално сграда, в която вече се помещава "Вагнер център"
След като частната армия "Вагнер" излезе на светло, Евгений Пригожин откри официално сграда, в която вече се помещава "Вагнер център"

Дезертиралият от частната военна компания "Вагнер" затворник Евгений Нужин, чието предполагаемо убийство се появи онлайн, е върнат в Русия от Украйна.

Това е станало като част от размяна на затворници, потвърди в ефира на телевизия "Дождь" Михаил Подоляк - съветник на ръководителя на канцеларията на украинския президент.

Вече имаше неофициална информация, че вероятно Нужин е бил предаден на Москва при размяна на пленници на 11 ноември. Тогава Киев съобщи за връщането на 45 военнослужещи, сред които и пленени наемници от "Вагнер".

На 12 ноември в канал в Telegram, свързан с "Вагнер", беше публикувано видео, в което се вижда как неизвестен мъж удря два пъти в главата с чук Нужин, поваляйки го на земята. Трупът на руснака обаче не се вижда и няма официално потвърждение, че е убит. Не е установена и автентичността на записа.

Руските власти казаха, че е започнала проверка на видеото.

Според Подоляк Нужин е преминал през официалната процедура за размяна на военнопленници и в съответствие с всички законови правила е подписал доброволно съгласие за размяната. По-рано украинските власти обещаха да не връщат руснаци, които доброволно се предадат и заявят желанието си да се бият на страната на Украйна.

55-годишният Нужин е излежавал присъда за убийство в наказателна колония в Рязанска област и е бил вербуван от "Вагнер" за участие във войната в Украйна. През септември обаче той се е предал на украинците. В интервю за местни медии Нужин каза, че от самото начало е планирал да се предаде, за да се бие след това на страната на Украйна.

В началото на видеото с вероятното му убийство, руснакът казва, че е бил отвлечен от неизвестни лица, докато се е разхождал по улицата в Киев. Ударили го по главата и се съвзел в мазе. Тази версия обаче не звучи достоверно, тъй като няма как украинските власти да са го освободили.

Един от основателите и спонсорите на "Вагнер" - близкият до Владимир Путин бизнесмен Евгений Пригожин, първо коментира, че Нужин се е „срещнал с нелюбезни, но справедливи хора“ и „кучето е получило кучешка смърт“. След това обаче той призова от Генералната прокуратура да провери версията за участие в отвличането и убийството на Нужин от американските разузнавателни служби.

Междувременно членовете на Съвета по правата на човека (СПЧ) при президента на Русия изпратиха искане до ръководителя на Следствения комитет Александър Бастрикин да провери видеото от предполагаемата екзекуция.

"Нямаме закони, които да позволяват линчуване, каквото и да прави този човек. Дори и да е "предател", има съд и Наказателен кодекс, не живеем в Средновековието. Всичко, което видяхме в това видео, е нарушение на правните норми”, коментира Ева Меркачева, член на СПЧ.

Говорителят на Путин - Дмитрий Песков казва, че руските власти проверяват случая. Кремъл не знае "доколко това е вярно" и "не е наша работа", каза още той.

Известно е обаче, че убийството чрез смазване на главата с чук е практика в средите на "Вагнер" още от времето, когато наемниците участваха във войната в Сирия. Видеото с Нужин беше озаглавено "Чукът на отмъщението".

А в запис, който разкри как лично Пригожин вербува затворници да се включат в частната му армия срещу амнистия, той предупреждава, че нямат право да отстъпват от фронтовата линия и да се предават. В противен случай ги грози екзекуция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG