Връзки за достъпност

Извънредни новини

Нова агресия срещу българския клуб в Охрид. Неизвестен стреля с пистолет от кола


Посегателство срещу българския клуб в Охрид имаше още след откриването му през октомври.
Посегателство срещу българския клуб в Охрид имаше още след откриването му през октомври.

Ново посегателство е извършено срещу българския клуб “Цар Борис Трети” в Охрид. В сряда вечерта срещу него е стреляно с пистолет от преминаващ автомобил, съобщи БГНЕС с уточнението, че по случая все още няма задържан.

Външното министерство на Северна Македония определи случилото се като “вандалски акт”. Официална позиция от българското външно министерство все още няма.

Това е втори пореден инцидент от откриването на клуба през октомври, което предизвика протест, организиран от партия "Левица" и подкрепен от македонската ВМРО-ДПМНЕ.

Цар Борис Трети управлява България от 1918 г. до 1943 г., като през 1941 г. България става съюзник на нацистка Германия. В замяна страната получава територии, сред които и голяма част от днешна Северна Македония.

По-рано през април откриването на българския културен център "Иван Михайлов" в Битоля, на което присъства и бившият премиер Кирил Петков, също предизвика протести, тъй като в Северна Македония името на Иван (Ванчо) Михайлов, бивш лидер на ВМРО, често се свързва с антихуманна идеология.

На фона на това напрежение парламентът в Скопие задължи в началото на ноември задължи българските културни клубове, които носят имената на противоречиви исторически личности, да ги сменят в рамките на следващите 3 месеца.

Преди няколко месеца България прие т.нар. френско предложение и свали ветото върху началото на преговорите на Северна Македония за влизане в Европейския съюз (ЕС).

Въпреки протестите в Скопие, нa 16 юли македонският парламент също го одобри и по този начин три дни по-късно ЕС обяви началото на преговорите за членство със Северна Македония.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Обяснено в две минути. Какво се случва в Грузия
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:35 0:00
XS
SM
MD
LG