Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ отново поиска оставката на Демерджиев. Този път заради арест на кмет 


Парламентарната група на ГЕРБ даде брифинг в кулоарите на Народното събрание в сряда.
Парламентарната група на ГЕРБ даде брифинг в кулоарите на Народното събрание в сряда.

Парламентарната група на ГЕРБ поиска в четвъртък оставката на служебния вътрешен министър Иван Демерджиев. Повод за настояването на депутатите стана информация за ареста на кмета на Стамболийски Георги Мараджиев. Той е издигнат за поста от партията и неин координатор в Пловдив-област.

Съпартийците му свикаха брифинг в кулоарите на парламента, на който изразиха възмущение, че Мараджиев е бил задържан “с нахлуване на специални части с качулки, множество полицейски бусове”.

“Ние категорично считаме, че публична длъжност, каквато е всеки един кмет в правова държава, каквито са народните представители или представителите на политическа партия, може да бъде задържан и разпитван при спазване на всички процесуални изисквания”, каза пред медиите председателката на групата на ГЕРБ Десислава Атанасова.

Всъщност впоследствие стана ясно, че Мараджиев не е бил задържан, а е бил отведен за разпит. По-късно той беше освободен и заяви, че не му е било повдигнато обвинение.

ГЕРБ вече веднъж поиска оставката на Демерджиев, след като на българо-турската граница беше убит граничарят Петър Бъчваров, но тогава служебният вътрешен министър отказа да се оттегли от поста си.

“За нас това е поредна демонстрация на полицейщина, категоричен опит да не говорим за провалите на МВР, за загиналите полицаи, за мигрантската криза и нейното неовладяване”, каза още Атанасова в четвъртък.

Колегата ѝ Маноил Манев пък предположи, че арестът на кмета на Стамболийски е предприет в опит да се отвлече общественото внимание от факта, че Демерджиев е поканен в парламентарната вътрешна комисия, за да обясни “как умират български полицаи по пътищата”.

При преследване на автобус с нелегални мигранти в края на юли загинаха двама полицаи в Бургас, а във вторник полицай беше тежко ранен при друго преследване на бус с нелегални мигранти край София. Заради този случай оставки подадоха главният секретар на МВР Петър Тодоров и заместникът му Станимир Станев.

Според първоначалната информация, разпространена от БНР, разследващи са обискирали и фабриката на сина на Мараджиев. Кметът на Стамболийски беше задържан и през пролетта на 2021 г, по сигнал за търговия с гласове.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG