Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Временно управление". Италия пое контрола над рафинерия на "Лукойл" в Сицилия


Премиерът на Италия Джорджа Мелони
Премиерът на Италия Джорджа Мелони

Рафинерията на руския петролен гигант "Лукойл" в Приоло, Сицилия, е поставена под "временно управление" от новото италианско правителство на Джорджа Мелони, съобщи Ройтерс. Целта е да се избегне затваряне на рафинерията заради влизащото в сила на 5 декември европейско ембарго над вноса на руски суров петрол по море.

Забраната е продължение на санкциите на Европейския съюз (ЕС) срещу Русия заради непредизвиканата руска инвазия в Украйна, започнала на 24 февруари.

През септември германското правителство пое контрола върху дейностите на руската петролна група "Роснефт", която управлява там множество рафинерии в Германия.

"Спешната намеса има за цел да предпази едновременно стратегически национален енергиен обект и равнищата на заетостта, които са така важни за Сицилия и за цялата страна", отбеляза Мелони в кратко изявление, без да уточнява съдържанието на постановлението.

"Временното управление" ще бъде с максимален срок от 12 месеца. Имаше опасност контролираната от "Лукойл" рафинерия ИСАБ (ISAB) - една от най-големите в Европа, да спре производството. Причината е, че тя се снабдява с петрол изцяло от Русия при положение, че преди войната в Украйна делът на руския петрол беше 10-15%.

Въпреки че "Лукойл" все още не е в списъка със санкции, европейските банки отказват да финансират рафинерията и да и предоставят гаранциите, необходими за вноса на петрол от други страни. Според източници на "Ройтерс" правителството на Мелони работи и по схема за финансиране.

ИСАБ има капацитет за рафиниране на 10 милиона тона суров петрол годишно с възможност той да бъде увеличен до 14 милиона тона. Рафинерията осигурява около 20% от националните нужди.

"Решението дружеството да мине под държавен надзор ще даде възможност да се търсят евентуални купувачи, без непременно да се изключва вариантът за национализация", каза Ренато Скифани, управител на област Сицилия.

Американският инвестиционен фонд "Кросбридж енерджи партнърс" (Crossbridge Energy Partners) преговаря по споразумение с "Лукойл" за купуване на рафинерията, чиято стойност се оценява на 1-1,5 млрд. евро, съобщи в четвъртък в. "Файненшъл таймс".

"Демократична България" също предлага държавен контрол над дейността на рафинерията на "Лукойл" в Бургас. Ръководството на "Лукойл Нефтохим" съобщи, че се е договорило със служебното правителство да прехвърли цялата си икономическа дейност в България, но да получи позволение да изнася продукти в ЕС. Според Европейската комисия (ЕК) това не е възможно.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG