Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Още Петър I се е борил за излаз на Азовско море". Путин вижда "значим резултат" от войната


Владимир Путин

Президентът на Русия Владимир Путин определи като "значим резултат" от войната срещу Украйна разширяването на руската територия. Той каза това на среща с президентския Съвет по правата на човека в сряда.

На 24 февруари Русия започна непредизвикана пълномащабна военна инвазия в Украйна. На 30 септември Путин обяви присъединяване към Русия на 4 украински области - Луганска, Донецка, Херсонска и Запорожка. В началото на ноември Украйна си върна контрола над град Херсон.

„Няма защо да го крием... И Азовско море стана вътрешното море на Руската федерация“, каза Путин. По думите му руският цар Петър Първи също се е борил за излаз на Азовско море.

"Още Петър Първи се е борил за излаз на Азовско море", каза руският президент.

Петър Първи, наричан още Петър Велики, първо носи титлата цар, а след това се обявява за император на Руската империя. Той управлява в периода 1682-1725 г.

На срещата в сряда Путин добави, че войната в Украйна, която той нарича "специална военна операция", може да се превърне в "дълъг процес".

Повечето от членовете на Съвета по правата на човека напълно подкрепят политиката на Кремъл, отбелязва Радио Свобода.

Анексирането на територии не беше посочено от самия Путин сред целите на така наречената "специална операция". По-голямата част от страните в света не признаха анексирането на четирите украински области. Украйна продължава да се бори за тяхното освобождение.

Говорейки за войната в Украйна, Путин използва освен думата "специална операция" и думата "война" - тя, според него, е започната през 2014 г. от украинските власти.

Част от Луганска и Донецка области, самопровъзгласилите се "Донецка народна република" (ДНР) и "Луганска народна република" (ЛНР), са под контрола на Русия още от 2014 г. Москва анексира Крим същата година.

На 21 февруари 2022 г. Русия ги призна за независими републики заедно с конституциите им, което беше използвано като основание за начало на войната. Присъединяването на всички тези украински територии към състава на Руската федерация се смята за незаконно от ООН.

Заплахата от ядрена война "нараства"

В отговор на въпрос за заплахата от ядрена война заради конфронтацията между Русия и Запада, Путин каза, че тази заплаха "нараства". Той отказа да даде гаранции, че Москва при никакви обстоятелства няма да използва ядрено оръжие.

Путин обеща да използва всички военни средства за защита на руската територия и интереси, но заяви, че Москва ще използва ядрено оръжие само в отговор на вражески удар.

"Когато ни ударят, ние отвръщаме на удара", каза той.

Путин добави, че стратегията на Русия се основава на политиката на "така наречения ответен удар". По думите му Русия е наясно с опасностите, които крият ядрените оръжия.

"Не сме луди, наясно сме какво представляват ядрените оръжия", каза Путин.

Той добави, че Русия възнамерява да защитава "националните интереси" - първо с "мирни средства", а ако това не помогне, тогава "с всички налични средства".

Няма нужда от мобилизация на този етап

Путин каза, че от разговори за втора вълна на мобилизация "няма смисъл", защото "днес" няма нужда от това. По думите му сега около половината - 150 хил. от 300 хил. призовани - са в зоната на "специалната операция", но само половината от тази половина мобилизирани са директно на фронта.

Други 150 хил. се обучават на полигони и в тренировъчни центрове, каза Путин. Той добави, че "при сегашните условия да се говори за допълнителни мобилизационни мерки просто няма смисъл".

На 14 октомври Путин съобщи, че мобилизацията, обявена от него с указ на 21 септември, ще приключи след около две седмици. Точно след толкова беше съобщено, че това е факт, макар все още да няма указ за прекратяване на действията по набиране на бойци. Според експерти това означава, че всеки момент мобилизацията може да бъде задействана отново.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

Най-ново видео

"Никой не помни толкова безснежен сезон"
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:01 0:00
XS
SM
MD
LG