Връзки за достъпност

Извънредни новини

Втората инстанция потвърди 9-годишната присъда за смъртта на Милен Цветков


Кристиан Николов
Кристиан Николов

Софийският апелативен съд (САС) потвърди 9-годишната присъда на Кристиан Николов, подсъдим за причиняването на смъртта на журналиста Милен Цветков. Това предаде БТА, позовавайки се на информация от адвокати по делото, които са получили съдебното решение в сряда вечерта.

На 19 април 2020 г. Николов блъсна с висока скорост отзад колата на Цветков, докато той изчакваше на червен светофар на кръстовището на бул. “Черни връх“ и ул. “Хенрик Ибсен“. Разследването по случая установи, че ударът е станал със скорост от 99 км/ч, както и че в кръвта на Николов е имало следи от три наркотични вещества – амфетамин, кокаин и марихуана.

Той беше изправен пред съда за причиняване на инцидента с евентуален умисъл, при който извършителят съзнава, че може да причини вреди или щети на някого с поведението си, но въпреки това извършва нещо забранено от закона. През март подсъдимият получи 9-годишна присъда, но само в частта на обвинението по непредпазливост, а за евентуален умисъл беше оправдан.

Сега втората инстанция потвърждава това решение на Софийския градски съд (СГС). Присъдата обаче не е окончателна и може да се обжалва пред Върховния касационен съд (ВКС).

Кристиан Николов отрича да взимал съзнателно забранени субстанции преди трагичния инцидент. На първа инстанция прокуратурата поиска той да бъде осъден на 15 години затвор, отчитайки като смекчаващи вината обстоятелства младостта му, чистото му съдебно досие и фактът, че е опитал да помогне на пострадалия Милен Цветков веднага след катастрофата.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG