Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Огромна несправедливост". Румъния връчи протестна нота на Австрия заради ветото за Шенген


Румънският вътрешен министър Лучиан Боде (вляво) и зам.-председателят на ЕК Маргаритис Схинас (в средата) след заседанието на Шенгенския комитет на 8 декември 2022 г.
Румънският вътрешен министър Лучиан Боде (вляво) и зам.-председателят на ЕК Маргаритис Схинас (в средата) след заседанието на Шенгенския комитет на 8 декември 2022 г.

Като “несправедливост” определиха румънските премиер, президент, председател на долната камара на парламента, както и министрите на външните и вътрешните работи решението за неприемане на страната в Шенген. Правителството на Румъния връчи протестна нота на Австрия заради отказа да подкрепи Букурещ.

В четвъртък Съветът на Европейския съюз (ЕС) гласува Хърватия да влезе в Шенгенското пространство, но отхвърли България и Румъния. Австрия наложи вето на София и Букурещ, а Нидерландия - само на София.

Присъединяването към Шенген остава национален стратегически приоритет на Румъния, казаха висшите държавници на страната след решението.

Министърът на външните работи Богдан Ауреску е връчил на австрийската посланичка в Букурещ протестната нота след гласуването на Съвета на ЕС. В нея румънското правителство протестира срещу „необоснованото и неприятелско отношение на Австрия“. Този жест ще има „неизбежни последици“ за отношенията между двете държави, се казва още в нотата.

“Подарък за Путин”

След заседанието на Шенгенския комитет румънският министър на вътрешните работи Лучиан Боде каза, че гласуването против присъединяването на Румъния "е вот срещу ЕС като цяло". По думите му на това решение “ще се зарадват някои фактори извън ЕС”.

Боде добави, че в историята си Румъния “e понасяла много несправедливости”, често от страна на Русия.

“Чувстваме, че Русия е напът да се зарадва още веднъж на една несправедливост, която се причинява на Румъния”, каза той.

По думите му за Русия е “страшно изгодно това, че Румъния не е напълно интегрирана в пространството на ЕС.

"Ще поправим тази огромна несправедливост, причинена на Румъния и румънците, защото принципите на Европейския съюз ще надделеят над изолираните моментни интереси", каза Боде.

"Подарък за Путин" нарече решението председателят на долната камара на румънския парламент Марчел Чолаку. Той се очаква да бъде следващият румънски премиер (съгласно коалиционното споразумение за ротация на министър-председателите).

Чолаку, който е и лидер на румънската Социалдемократическа партия, каза още, че „жестът на австрийския десен канцлер е и провал на европейската десница“.

"Дясното правителство на Австрия избра да тръгне против ЕС", написа Чолаку във Фейсбук.

По думите му Австрия е решила "да служи на интересите на Русия".

"Ясно е, че Австрия се е откъснала от Европа. Със сигурност този абсурден вот ще има последствия за Австрия", добави той.

"Неоправдан вот"

Румънският президент Клаус Йоханис определи неприемането на Румъния към Шенгенското пространство като “дълбоко несправедливо” спрямо страната и гражданите й.

"Румъния заслужаваше да получи положителен вот”, каза в изявление пред медиите той.

По думите му заслугата се потвърждава от резултатите от мисиите за оценка, проведени от държавите членки и европейските институции. Йоханис добави, че с решението си Австрия е блокирала европейското единодушие.

Министър-председателят на Румъния Николае Чука също каза, че е "дълбоко разочарован" от "липсата на консенсус" на заседанието на Съвета ЕС. Той нарече вотът на Австрия "неоправдан".

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG