Връзки за достъпност

Извънредни новини

"У нас нито един успех не остава ненаказан". Турция осъди опозиционния кмет на Истанбул


Екрем Имамоглу
Екрем Имамоглу

Бурни протести в най-големия град на Турция Истанбул предизвика присъдата на кмета на града Екрем Имамоглу в сряда. Турски съд осъди Имамоглу на две години и седем месеца затвор и му наложи политическа забрана заради обида на официални лица, съобщи Ройтерс. Решението подлежи на обжалване.

Екрем Имамоглу е популярен опонент на президента Реджеп Ердоган и представител на основната опозиционна Републиканска народна партия (РНП) в Турция. През 2019 г. той беше избран за кмет на Истанбул, с което беше сложен край на 15-годишното управление на партията на Ердоган в този знаков за Турция град. Имамоглу е смятан и за силен потенциален съперник на президента Ердоган на изборите през 2023 г.

Кметът беше изправен пред съда заради свое изказване от 2019 г., в което нарича "глупаци" тези, които са анулирали местните избори в Истанбул по онова време. Наложената му присъда е за обида към членовете на Върховния избирателен съвет на Турция.

Кметът отрече да е обиждал високопоставени официални представители. След произнесената присъда Имамоглу каза, че забележката му е била отговор на министъра на вътрешните работи Сюлейман Сойлу за използване на същия език срещу него.

Решението на съда предизвика критики в страната и чужбина.

"Наказание за моя успех"

В четвъртък Екрем Имамоглу коментира, че присъдата му е "политическа и незаконна" и я нарече "знак за настоящите условия в страната". Той я определи като наказание за успеха му на кметските избори.

"Понякога у нас нито един успех не остава ненаказан", каза Имамоглу. "Смятам, че това безсмислено и незаконно наказание, което ми е наложено, е наградата за моя успех".

Присъдата предизвика протести в града. Хиляди хора се събраха пред сградата на кметството, за да изразят недоволството си. Лидерите на шестте опозиционни партии, обединени в опозиционния Народен алианс, организираха митинг в подкрепа на Имамоглу.

Решението предизвика реакции не само сред опозицията, но и сред хора от управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР).

Имамоглу говори пред подкрепящите го от покрива на автобус на протеста в сряда.
Имамоглу говори пред подкрепящите го от покрива на автобус на протеста в сряда.

"Несправедлива присъда"

"Присъдата затвор подплати кандидатурата на Имамоглу. Не шестстранната маса (лидерите на опозиционния Народен алианс - б.а), а съдът се оказа този, който ще определи нашия възможен опонент на изборите", каза Шамил Таяр от ПСР.

"Днешното съдебно решение е голяма несправедливост не само срещу Екрем Имамоглу, но и срещу Турция. Волята на нацията е над всичко останало. Вярвам, че висшите съдилища ще поправят тази грешка", каза бившият президент Абдуллах Гюл.

Присъдата на Имамоглу предизвика реакции и в чужбина.

„Това несправедливо наказание е против човешките права, основните свободи и върховенството на закона“, се казва в изявление на кабинета на президента на САЩ Джо Байдън.

Държавният департамент на САЩ е „силно обезпокоен и разочарован“ от присъдата, каза в сряда каза Ведант Пател от Държавния департамент.

„Тази несправедлива присъда е в противоречие със зачитането на правата на човека, основните свободи и върховенството на закона“, каза той.

„Продължаваме да сме сериозно обезпокоени от продължаващите обвинения срещу гражданското общество, медиите, политическите и бизнес лидери в Турция и тяхното продължително предварително задържане", добави Пател.

Екрем Имамоглу на протеста срещу присъдата му в Истанбул
Екрем Имамоглу на протеста срещу присъдата му в Истанбул

Имамоглу спечели кметските избори през март 2021 г. с малка преднина пред бившия премиер и приближен на Ердоган Бинали Йълдъръм. След седмици на възражения от страна на управляващата партия за резултатите, Висшата избирателна комисия анулира изборите и насрочи повторение на 23 юни. Те бяха убедително спечелени от Имамоглу с 53,6% от гласовете срещу 45,4% за кандидата на управляващата Партия на справедливостта и развитието.

Вотът се разглежда като тест за популярността на президента Ердоган на фона на икономическия спад, растящата безработица и високите цени на храните.

Президентските и парламентарните избори, които трябва да се проведат през 2023 г. в Турция, може да се окажат най-голямото политическо предизвикателство за Ердоган. Шестпартийният опозиционен съюз, сформиран срещу него начело с РНП на Имамоглу, все още не е обявил кандидата си за президент. Имамоглу обаче е споменаван като възможен съперник на Ердоган и според проучванията би го победил.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG