Връзки за достъпност

Извънредни новини

Пикасо, Уорхол, Абрамович. Десет изложби в Европа през 2023


Визуалният артист Марина Абрамович до творбата си "Кристалната стена на плача" в Бабин Яр, Украйна, 4 октомври, 2021
Визуалният артист Марина Абрамович до творбата си "Кристалната стена на плача" в Бабин Яр, Украйна, 4 октомври, 2021

Пикасо и Баския в Париж, Марина Абрамович в Лондон и Йоханес Вермеер в Амстердам – това са само част удоволствията, които ценителите на изкуството могат да си подарят през 2023 година. В комплект с пътуване до някои от най-предпочитаните европейски дестинации.

След две нулеви заради пандемията години и трета, в която културната общност плахо си припомняше навиците за посещение на публични събития, арт хоризонтът на 2023 засега е чист и многообещаващ.

И тъй като в първите дни след Нова година човек е склонен да прави планове за пътешествия, както и да се зарича да посещава повече културни събития от миналата, предлагаме кратък обзор на няколко забележителни изложби в 4 от най-артистичните европейски столици.

С новогодишно пожелание да успеете да ги посетите.

Париж

  • „Празнуване на Пикасо. Kолекцията придобива цветове

7 март – 23 август 2023, Национален музей „Пикасо“

За да отбележи 50-годишнината от смъртта на Пабло Пикасо, Националният музей „Пикасо“ в Париж подготвя за посетителите си своеобразно преоткриване на постоянната си колекция. Изложбата е под ръководството на британския стилист Пол Смит, който кани публиката да преразгледа най-емблематичните моменти и теми от творчеството на Пикасо.

Други парижки музеи също ще отпразнуват майстора на кубизма през 2023 – Центърът Помпиду, Люксембургският музей, Музеят Монмартър и други.

Мъж минава покрай картина на Пабло Пикасо в Музея на Пикасо в Малага, Испания.
Мъж минава покрай картина на Пабло Пикасо в Музея на Пикасо в Малага, Испания.
  • „Баския х Уорхол. На четири ръце“

5 април – 28 август 2023, Фондация „Луи Вюитон“

Между 1984 и 1985 двамата художници и приятели Жан-Мишел Баския и Анди Уорхол създават заедно 160 платна "на четири ръце". Сто от тях ще бъдат изложени във Фондация „Луи Вюитон" в Париж от пролетта до края на лятото 2023.

  • "Мане/Дега"

28 март – 23 юли, Музей д'Орсе

Целта на тази съвместна изложба е да представи нов поглед върху движението на импресионистите в живописта. Посветена на Едуар Мане и Едгар Дега, двама от големите майстори на „новата живопис“ от 1860-те и 1880-те години, експозицията изследва най-вече техните различия, показвайки колко разнороден и противоречив е всъщност импресионизмът.

Мъж разглежда изображение на Жан-Лук Бастия, нарисувано от Анди Уорхол в музея "Гранд пале" в Париж.
Мъж разглежда изображение на Жан-Лук Бастия, нарисувано от Анди Уорхол в музея "Гранд пале" в Париж.

Берлин

  • „Дюрер за Берлин“

12 май – 27 август 2023, изложбената зала на Културфорум

Специалната изложба от 120 рисунки и печатни произведения на Албрехт Дюрер дава удивителна илюстрация на широчината на неговото художествено творчество. Наред със сериите гравюри и дърворезби на немския художник (като „Апокалипсис“ и „Животът на Богородица“) ще бъдат изложени и негови ключови рисунки – „Майката на Дюрер“, „Мелницата за теглене на тел“, заедно с множество листове от известния скицник от пътуването му до Холандия.

  • „Блокбастър. Филмови плакати от 12 десетилетия“

3 ноември 2023 – 3 март 2024, изложбената зала на Културфорум

Специална изложба на „Кунстбиблиотек“ в сътрудничество с Международния филмов фестивал в Берлин и „Дойче кинематек“. Експозицията представя оригинални филмови плакати от началото на 20 век до настоящото десетилетие. Много от тях са истински шедьоври в този често пренебрегван от културните среди жанр.

  • „Сецесион. Климт, Щук, Либерман“

23 юни – 22 октомври 2023, Стара национална галерия

Изложбата включва близо 200 картини, скулптури и графики от редица художници от сецесиона, включително Густав Климт, Франц фон Щук и Макс Либерман. В сътрудничество с Музея на Виена, творчеството на Климт ще бъде в центъра на изложбата с повече от 50 експозиции. Събитието ще насочи вниманието на посетителите и към жените художници от артистичното движение – от Дора Хиц до Кете Колвиц.

Лондон

  • Изложба на Питър Дойг

20 февруари – 9 май 2023, Галерия Кортолд

Един от най-влиятелните съвременни британски художници – Питър Дойг, се завърна в Лондон от Тринидад през 2021 г. и това ще бъде първата му голяма изложба в столицата от много години насам. Новите му картини, рисунки и щампи изследват идеите за прехода и паметта.

Двама мъже обсъждат творбата на Питър Дойг "Bellevarde" на аукцион в Сотбис, 2011 г.
Двама мъже обсъждат творбата на Питър Дойг "Bellevarde" на аукцион в Сотбис, 2011 г.
  • След импресионизма: Изобретяване на модерното изкуство”

25 март – 13 август 2023, Национална галерия

Изложбата разглежда сериозните промени в света на изкуството, които настъпват след импресионизма. Кубизмът, експресионизмът и абстракционизмът са ядрото на модерното изкуство, а експозицията представя големите имена в ранната му история: Пол Сезан, Василий Кандински, Густав Климт и Анри Матис.

  • Ретроспективна изложба на Марина Абрамович

23 септември – 10 декември, Кралска академия на изкуствата

Това събитие е в списъците с „най-очакваните изложби“ за пореден път, тъй като продължава да се отлага. Но може би точно 2023 ще бъде годината, в която голямата ретроспекция на работата на Марина Абрамович в Кралската академия в Лондон най-после ще се състои. Освен ако ежегодното отлагане не е част от самата ѝ концепция.

Амстердам

  • Изложба на Йоханес Вермеер

10 февруари до 4 юни 2023, Държавен музей

Звучи невероятно, но това е първата изложба на Вермеер, която ще бъде показана в най-престижната художествена галерия на Нидерландия, и ще включва значителен брой от произведенията на холандския майстор. Тъй като след смъртта му са останали само 35 известни картини, неговите творби рядко се дават назаем на галерии.

Но в този случай Държавният музей на Нидерландия работи в тясно сътрудничество с Музея Принзенхоф в Делфт (родното място на Вермеер), както и с други международни галерии, за да представи по-пълна картина на живота и кариерата му. Наскоро реставрирани творби ще бъдат показани пред публика за първи път, заедно с известни шедьоври като „Географът“ и „Момичето с перлена обица“.

  • 16x9 Image

    Боян Тончев

    Боян Тончев е журналист в Свободна Европа от 2022 година. Завършил е философия в СУ "Св. Климент Охридски". Между 2013 и 2018 година работи като сценарист в "Господари на ефира", след което става главен редактор на сайта на предаването. Бил е и редактор в "Дневник". 

XS
SM
MD
LG