Връзки за достъпност

Извънредни новини

Кабел под Черно море. Четири държави се споразумяха за доставка на електроенергия


Лидерите на Унгария, Румъния, Грузия и Азербайджан подписаха в Букурещ черноморския енергиен проект
Лидерите на Унгария, Румъния, Грузия и Азербайджан подписаха в Букурещ черноморския енергиен проект

Лидерите на Азербайджан, Грузия, Румъния и Унгария подписаха в Букурещ споразумение за полагане на подводен електрически кабел под Черно море за доставка на ток за Европа.

Близо 1200-километровият кабел ще пренася електроенергия от Азербайджан и Грузия до Румъния и Унгария. Проектът трябва да бъде завършен в рамките на шест години и е част от стремежа на Европейския съюз да намали зависимостта си от руската енергия.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен присъства на подписването и каза, че ЕС е готов да предостави финансова подкрепа за проекта след проучване за осъществимост. По думите ѝ кабелът ще „помогне за укрепване на сигурността на доставките“.

Президентът на Румъния Клаус Йоханис каза, че проектът представлява важна стъпка в укрепването на европейската енергийна сигурност и изграждането на сътрудничество в Черноморския регион.

„Предвид настоящия контекст на сигурността, дължащ се на военната агресия срещу Украйна, трябва да си сътрудничим по-добре и да покажем повече солидарност, за да се справим с настоящите проблеми“, каза той.

Според Фон дер Лайен проектът "може да донесе значителни ползи на Грузия, страна с европейска съдба".

„Това може да превърне тази страна в електрически център и да я интегрира в пазара на електроенергия в ЕС“, каза тя. „Кабелът под Черно море може да пренася електричество до нашите съседи в Молдова и Западните Балкани и, разбира се, до Украйна."

Унгарският премиер Виктор Орбан, който често е упрекван, че поддържа най-топли отношения с руския президент Владимир Путин сред лидерите на ЕС, похвали проекта и каза, че "времената на евтин внос на суровини от Русия са приключили".

„Искаме да имаме икономически растеж и сигурност“, каза Орбан. „Тук сме заедно, защото се съгласихме да идентифицираме нови източници на енергия за Европа."

Президентът на Азербайджан Илхам Алиев също приветства инициативата като „нов „мост“ от Азербайджан към Европа.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG