Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Неясноти и нарушения". Делото за боклука срещу братя Бобокови е върнато на прокуратурата


Пламен Бобоков и адвокатката му Ина Лулчева
Пламен Бобоков и адвокатката му Ина Лулчева

Делото срещу бизнесмените Атанас и Пламен Бобокови е прекратено и върнато на прокуратурата.

Станалият известен като "Боклукгейт" съдебен процес е спрян заради "неясноти и нарушения във внесения обвинителен акт, които пречат на защитата на подсъдимите". Това гласи окончателното определение на апелативния съд в София, цитирано от "Медиапул".

През февруари 2021 г. Специализираната прокуратура внесе в Специализирания наказателен съд обвинителния акт срещу братята Атанас и Пламен Бобокови, бившия зам.-министър на околната среда Красимир Живков и още трима души. След закриването на спецсъда, материалите бяха прехвърлени в Софийския градски съд.

Според разследването Бобокови са се възползвали от схема за незаконно загробване на опасни отпадъци чрез фиктивни дружества, които са имали отношения с дъщерната фирма на компанията им „Монбат“ – „Монбат Рисайклинг“.

Атанас Бобоков и Красимир Живков са посочени като ръководители на организирана престъпна група. Двамата са обвинени, че за около 5-годишен период са извършили престъпление по служба, лъжливо документиране, незаконно загробване и превоз на отпадъци.

Атанас Бобоков е подведен под отговорност и за укриване на данъци в особено големи размери, а бившият зам.-министър – за „престъпление против народното здраве и околната среда“. Пламен Бобоков първоначално беше обвинен единствено за участие в престъпната група.

Атанас Бобоков прекара няколко месеца в ареста. Междувременно срещу брат му бяха образувани и други разследвания – за незаконно държане на ценности, по което беше оправдан, и за получаване на информация от сводката на служба "Военно разузнаване".

По делото срещу Бобокови за боклука прокуратурата е внесла обвинителен акт от близо 1000 страници, става ясно от определението на съдийския състав Калин Калпакчиев, Весислава Ивановa и Величка Цанова, цитирано от "Медиапул".

Въпреки големия му обем обаче обвиненията остават неясни и не са посочени ключови подробности относно предполагаемите престъпления.

"Обемът на обвинителния акт е в размер на 924 страници, от които обстоятелствената част и диспозитива са изложени на 624 страници. В този значителен и труден за възприемане обем се съдържат множество излишни повторения, които не служат на разумно обоснована цел", пише в определението за прекратяване.

През януари 2021 г. другите трима обвиняеми по това дело сключиха споразумения с държавното обвинение и получиха различни условни присъди – бишият директор на „Монбат Рисайклинг“ Васил Богданов, собственикът на площадка за складиране на отпадъци Айгюн Еминов и бившият шеф на екоинспекцията в Плевен Габриел Савов.

Пламен Бобоков обяви пред Свободна Европа в края на миналия септември, че именно Богданов е станал изпълнителен директор на фирмата „Ел бат“ от Долна баня, на чиято площадка се съхраняват всички отпадъци, открити в рамките на делото на различни места в страната. Според Бобоков „Ел бат“ е част от сценарий за изземването на бизнеса на братята с „Монбат“ по поръчка на депутата от ДПС Делян Пеевски.

В края на февруари Богданов беше намерен мъртъв в обекта на "Ел Бат" в Долна баня, а прокуратурата започна разследване за евентуално убийство.

"Държавата ни е превзета." Защо Бобоков сочи Пеевски като поръчител на делото му
please wait

No media source currently available

0:00 0:10:38 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG