Връзки за достъпност

Извънредни новини

ПП предлага законова забрана частни лаборатории да работят на граничните пунктове


Граничния пункт "Капитан Андреево"
Граничния пункт "Капитан Андреево"

Само Българската агенция за безопасност на храните (БАБХ) да може да взема и анализира проби на внасяните през границата продукти. Това предлага “Продължаване промяната” (ПП) с внесен в Народното събрание законопроект за изменение на Закона за управление на агрохранителната верига, съобщи “Медиапул”.

Предложената поправка иска и да се гарантира, че няма да се появят “вратички”, през които да се заобикаля статуса на част от помещенията на граничния пункт "Капитан Андреево" като обекти на националната сигурност.

През октомври служебното правителство обяви някои от помещенията на пункта, където се извършва контрол по влизащите на територията на България храни, за стратегически обекти от значение за националната сигурност.

"Анализът на проби, изпитвания и диагностика на категория животни и стоки за целите на официалния контрол на територията на граничните контролно-пропускателни пунктове, се извършва единствено от структурите на Българската агенция за безопасност на храните…, като не могат да бъдат делегирани на други лица", гласи предложената от ПП поправка в Закона за управление на агрохранителната верига.

Единственото изключение, допускащо не държавната БАБХ, а друг да извършва контрола на границата, е свързано с нови или редки тествания.

"В случаите, в които специализираните структури на БАБХ не разполагат с експертния опит, оборудването, инфраструктурата и служителите, необходими за извършване на нови или особено рядко срещани лабораторни анализи, изпитвания и диагностика”, пише в законопроекта.

За да не се превърне това изключение във "вратичка”, през която да се заобикаля закона, ПП предвижда, че "Българската агенция за безопасност на храните поддържа необходимото оборудване, инфраструктура и служители за изпълнение на анализа (…) въз основа на прогнози за обема продукти, които подлежат на официален контрол".

Според ПП частните лаборатории на границата отдалечават България от влизане в Шенгенското пространство, е записано в мотивите към предложените законови поправки.

В началото на декември Австрия и Нидерландия отказаха да подкрепят България на заседанието на Съвета на Европейския съюз (ЕС), който гласува Хърватия да влезе в Шенгенското пространство, но отхвърли България и Румъния.

"Продължаващото с години неглежиране на този въпрос (за частна лаборатория на границата - б.а.)отдалечава страната от членство в Шенгенското пространство. Наред с всички мерки, свързани с осигуряване на върховенството на правото, е необходимо да се приемат и мерки за подобряване на граничния контрол. Смятаме, че предложените промени постигат именно тази цел", пише в мотивите на ПП.

В тях се допълва, че регламентите на Европейската Комисия изискват за граничния контрол на храни и животни да отговаря държавата. ПП цитира еврорегламент, който казва, че "отговорността за прилагането на законодателството на Съюза в областта на агрохранителната верига се носи от държавите-членки".

Законопроектът на ПП се отнася за всички гранични пунктове на България, а не само за "Капитан Андреево".

Пунктът попадна във фокуса на общественото внимание след решението на редовното правителство на Кирил Петков да отстрани частната фирма „Евролаб 2011“ от фитосанитарния контрол. Тя извършваше тази дейност на базата на договор за наем на помещения, подписан в последния работен ден на 2021 г. Преди това От фитосанитарният контрол беше поверен на частната фирма "Интерпред Еврологистик".

Покрай този случай се появиха обвинения в корупция, заплахи към политици, съмнения за контрабанда и пропуснати от държавата ползи за стотици милиони. Разкритията за частния контрол на "Капитан Андреево" бяха посочени от премиера в оставка Кирил Петков като една от истинските причини за падането на кабинета му.

"Евролаб 2011" беше принудена да преустанови дейността си на "Капитан Андреево" и да освободи наетите от нея помещения. Съдът все още не се е произнесъл по същество дали фирмата има законен и действащ договор с БАБХ.

Казусът стана международно известен, след като преди месеци управляващият в оставка кабинет “Петков” обяви, че по времето на ГЕРБ компанията е монополизирала тази дейност на един от основните сухопътни входове на Европейския съюз.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG