Връзки за достъпност

Извънредни новини

Парламентът окончателно одобри удължаването на действието на Закона за бюджета


Депутатите одобриха предложение на ГЕРБ, с което Министерския съвет няма да може да използва средствата от. нар. Сребърен фонд, който гарантира устойчивостта на държавната пенсионна система, както и пари от програми и проекти на ЕС. 
Депутатите одобриха предложение на ГЕРБ, с което Министерския съвет няма да може да използва средствата от. нар. Сребърен фонд, който гарантира устойчивостта на държавната пенсионна система, както и пари от програми и проекти на ЕС. 

Парламентът окончателно прие продължаването на действието на законите за държавния бюджет, общественото осигуряване и Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) и през 2023 г.

Това се случи в последния ден на работа на Народното събрание за 2023 г., след като на първо четене решението беше подкрепено от ГЕРБ, ДПС, БСП и „Български възход“ в края на ноември.

В петък, по предложение на ГЕРБ, беше прието също и Министерският съвет да не може да използва средства от т. нар. Сребърен фонд, който гарантира устойчивостта на държавната пенсионна система, както и пари от програми и проекти на ЕС.

Депутатите не приеха и предложението на съпредседателят на „Продължаваме промяната“ (ПП)Асен Василев за нов начин за индексиране на пенсиите. Така се запази настоящата ситуация, което означава, че пенсиите ще се актуализират от 1 юли с 50% от ръста на инфлацията и на осигурителния доход.

Не беше допуснато гласуване и обсъждане предложението за продължаване на мярката от 25 ст. на литър от масовите горива, чието действие се очаква да приключи в началото на 2023 г.

От началото на работата на новото Народно събрание темата с бюджета предизвика сблъсъци между ГЕРБ и ДПС от една страна и ПП и „Демократична България“ (ДБ) от друга. Двете страни спореха за това дали служебното правителство да бъде задължено да внесе нов бюджет за 2023 г., за което настояваха ПП и ДБ, или да се продължи действието на бюджета от 2022 г., което искаха от ГЕРБ и ДПС.

Темата за приемането на бюджет за 2023 г. беше посочена като една от ключовите от партиите и президента Радев във връзка с връчването на мандатите за съставяне на правителство.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG