Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът в Русе отказа да екстрадира издирван чрез Интерпол украински доброволец


Дмитрий Трофимчук със съпругата си Виктория
Дмитрий Трофимчук със съпругата си Виктория

Окръжният съд в Русе отказа да екстрадира украинеца Дмитрий Трофимчук в Беларус. Това съобщи пред Свободна Европа адвокатката му Петя Петкова. Пресцентърът на съда потвърди решението.

Украинският гражданин Трофимчук беше задържан 19 ноември 2022 г. на границата при опит да влезе в България от Румъния. Граничната полиция тогава установи, че той е издирван с червена бюлетина от Интерпол по искане на Беларус. С него са пътували жена му и трите му деца. В Украйна семейството вече няма жилище, защото то е разрушено от бомба още в началото на войната.

Оттогава 38-годишният мъж беше в ареста в България, а съдът на две инстанции потвърди задържането му. В началото на декември съдът във Велико Търново не уважи искането на Трофимчук да бъде освободен под домашен арест. Мотивите бяха, че може да избяга и да се укрие.

В няколко града в България се проведоха протести в негова защита след ареста му. Според протестиращите украинецът е бежанец и набира хуманитарна помощ за родината си, а обвинението срещу него е скалъпено.

На 30 декември миналата година Окръжният съд в Русе разгледа по същество искането за екстрадиране на Трофимчук и го отказа.

Властите в Беларус не могат да наложат спазване на човешките права в затворите, пише в мотивите си русенският съд. Той намира, че не може да се разчита на писмените уверения на Беларус, че Трофимчук няма да бъде подложен на насилие, изтезания, жестоко, нечовешко или унизително отношение.

Решението можеше да бъде обжалвано в 5-дневен срок пред апелативния съд във Велико Търново, но срокът изтече и то не беше обжалвано.

Сега Трофимчук е освободен от ареста и е със семейството си.

Беларус твърди, че в периода 2011 - 2012 г. Трофимчук е участвал в организирана престъпна група, която незаконно е придобила лични и банкови дaнни на граждани на 84 държави. Според беларуските служби тази иформация е била използвана за извършване на 160 хил. трансакции в онлайн търговски сайтове, при което са били извършени разплащания за близо 8 млн. долара.

Трофимчук отрича да е извършил нещо незаконно или нередно. Близките му казват, че той не е знаел, че е издирван, нито че е обвинен за престъпление в Беларус. Те също така смятат, че животът му ще е заплашен, ако България допусне да бъде екстрадиран.

"Екстрадицията в Беларус е жизнено опасна за Дмитро. Могат да го убият", каза пред Свободна Европа жена му Виктория Трофимчук.

Беларус помага на Русия от самото начало на непровокираното ѝ нападение над Украйна на 24 февруари. Тя предостави на руската армия своя територия, от която да нападне Украйна. Територията на Беларус продължава да служи като стартова площадка за ракетни удари и атаки с дронове срещу украински цивилни.

През ноември Европейската комисия призова Беларус да се въздържа от всякакво участие в "бруталното незаконно начинание" на Русия, което нарушава Устава на ООН и международното право.

От години човешките права в Беларус се потъпкват от правителството, начело с управляващия вече три десетилетия авторитарен президент Александър Лукашенко. От средата на 2021 г. САЩ и ЕС наложиха санкции на страната заради нарушения на човешките права и "насилствената репресия над цивилни граждани" след президентските избори същата година. На тях Лукашенко се обяви за победител, но ЕС и САЩ не признават резултатите.

Международни наблюдатели свидетелстват за потъпкване на правата на жените и репресии над опозиционери, масови задържания и арести на членове на беларуското гражданско общество и журналисти.

След началото на руската инвазия в Украйна ЕС, САЩ и други държави наложиха нови санкции на Беларус заради помощта, която страната указва на Русия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG