Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Може ли връзка с партия да е позорящо обстоятелство


Бившият председател на Софийския градски съд (СГС) и настоящ апелативен съдия Светлин Михайлов.
Бившият председател на Софийския градски съд (СГС) и настоящ апелативен съдия Светлин Михайлов.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Христо Грозев
  • "Позорящо обстоятелство" ли е връзката с ДПС
  • Къде живее Путин

Трети ден, 11-о гласуване, но отново не е избран председател на Камарата на представителите в САЩ. Макар че имат мнозинство, републиканците не успяват да изберат собствения си кандидат. Причината: част от партията не го подкрепя.

Христо Грозев

Христо Грозев от разследващия сайт „Белингкат“ беше изслушан в парламентарната комисия за контрол над службите, след като Русия го обяви за издирване. Той потвърди, че има само българско гражданство и че с изключение на ДАНС нито една българска институция не се е свързала с него, за да обсъди нуждата му от защита.

Грозев е свидетел по европейски дела, разследващи ролята на руски агенти в престъпления в различни държави, в това число и в България. В това качество той е научил, че българските разследващи служби, които си партнират със свои колеги от други страни, прикриват ролята на руските агенти в инцидентите. „Те дават навън информация, която е подвеждаща“, каза Грозев.

Той твърди, че не би се чувствал в безопасност в България, където има много руска агентура.

България и журналистите

Това, че си „близък“ до ДПС, се оказа позорящо обстоятелство и повод да се осъдят журналисти. Съдът реши, че бившият председател на Софийския градски съд Светлин Михайлов трябва да получи обезщетение от 4000 лева заради публикация в този смисъл. Решението засяга Борис Митов от Свободна Европа и сайта Медиапул, където информацията е била публикувана през 2018 г.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Планът за възстановяване. Вторият мандат

За да получи близо милиард евро по Плана за възстановяване, България трябва да направи реформи. Но тя не ги прави, бави ги. Това означава, че може да изгуби и парите, и по-добре работещите институции. Диляна Теохарова проучи въпроса.

„Български възход“ няма да подкрепи декларацията за приоритетните национални цели, която предлага ПП. Декларацията ще се обсъжда днес в парламента. ПП твърди, че ако депутатите не я одобрят, няма да предлагат правителство.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Украйна

България ще получи военна техника в замяна на въоръжение, което може да предостави на Украйна. Оценката на тази техника ще бъде направена по време на посещение в съюзна страна, чието име министърът на отбраната не спомена.

Путин губи войници и позиции в Украйна, но продължава да твърди, че Украйна трябва да се откаже от свои територии, за да има мир. Това става ясно от телефонни разговори на турския президент Ердоган с президентите Путин и Зеленски. Това е поредният опит за слагане на край на войната.

Руският президент призова за прекратяване на огъня по време на руската Коледа. Тя се отбелязва по стар стил и в двете воюващи страни, и ще се отбелязва в нощта на събота срещу неделя.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

И четири препоръки

Путин живее в резиденция до Москва със собствена шестетажна болница. Има и ледена пързалка. Вижте видеото.

В четвъртък беше погребан папа Бенедикт, който се беше оттеглил от поста си преди близо 10 години заради влошено здраве. Това е първият случай в историята, когато действащ папа погребва своя предшественик. Вижте видеото на Теодора Бързакова.

„Амазон“ съкращава 18 000 служители на фона на икономическата криза. Това е вторият по големина работодател в САЩ.

Честит 60-и рожден ден на Тил Линдеман от Rammstein, който шокира публиката с текстовете на песните си. За празника му издигнаха паметник, но за 24 часа той беше откраднат.

… плюс моят личен фаворит

Те са се опитвали да имат деца. Късно са разбрали защо не успяват: без тяхно знание им е била поставена спирала срещу забременяване. Това се е случило през 60-те и 70-те години на повече от 4500 жени. Дамяна Велева разказва.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

XS
SM
MD
LG