Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Булгаргаз" предлага с 25% по-ниска цена на газа за февруари


Изпълнителната директорка на "Булгаргаз" Деница Златева
Изпълнителната директорка на "Булгаргаз" Деница Златева

„Булгаргаз“ предложи с 24,5% по-ниска цена за природния за февруари. От държавната компания са внесли искане до Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР) цената за мегаватчас да падне от настоящата си стойност 179,33 лв. до 135,38 лв.

През уикенда за значително намаление през февруари намекна и изпълнителната директорка на „Булгаргаз“ Деница Златева.

Окончателно цената за природния газ за февруари трябва да бъде потвърдена от КЕВР на 1 февруари.

През лятото на 2022 г. цената на природния газ достигна до рекордни стойности, както на европейските пазари, така и в България. Това се случи заради политиката на Русия, която от края на 2021 г. започна изкуствено да повишава цените на горивото като намаляваше обема на доставките. След началото на войната в Украйна и заради санкциите, наложени от ЕС, вносът на руски газ падна до рекордни стойности.

Руската държавна „Газпром“ прекрати изцяло доставките до България в нарушение на дългосрочния си договор с „Булгаргаз“ през април.

Цените в Европа започнаха да падат постепенно през есента и достигнаха най-ниското ниво след руската инвазия в началото на февруари. Това се случи заради изграждането на нова инфраструктура и намирането на нови доставчици.

Освен заради цялостния спад на цените в България те паднаха няколко пъти, след като започна вносът на пълен капацитет по дългосрочния договор за доставка от Азербайджан и откриването на газовата връзка между България и Гърция, която се строеше в продължение на години.

Темата за природния газ, как са правени доставки и на какви цени се превърна в една от основните по време на предизборната кампания преди вота през октомври.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG