Връзки за достъпност

Извънредни новини

В Москва се появи спонтанен мемориал на жертвите на руския удар в Днипро


Паметникът на поетесата на Леся Украинка, край който се появи спонтанният мемориал
Паметникът на поетесата на Леся Украинка, край който се появи спонтанният мемориал

В Москва се появи спонтанен мемориал в памет на жертвите на руския ракетен удар в Днипро. Това съобщи кореспондент на The Insider рано сутринта във вторник.

В събота руските сили нанесоха удар, при който се срути цял девететажен вход на жилищна сграда в Днипро в централна Украйна, в която живеят 1100 души. До момента се съобщава за най-малко 40 загинали, сред които и деца.

Във вторник върху паметника на украинската поетеса Леся Украинка в Москва беше поставена снимка на разрушения девететажен блок в Днипро. Има и цветя и играчки. Снимки на спонтанния мемориал се появиха в Телеграм каналите на няколко независими руски медии.

Днипро беше ударен на 14 януари по време на масирана руска атака, при която руската армия изстреля десетки ракети от различни видове към Украйна. В момента продължава разчистването на развалините след удара по жилищен блок в града.

Украинските власти съобщиха за над 40 загинали и поне 75 ранени. Смята се, че между 30 и 40 души все още може да са под рухналата сграда. В града е обявен тридневен траур.

В понеделник българското външно министерство осъди остро "ужасяващите атаки на Русия срещу гражданската инфраструктура в Украйна". Европейският съюз също осъди решително продължаващите руски въздушни удари в Украйна, като ги определи като военно престъпление.

Говорителят на Кремъл Дмитри Песков отрече Русия да носи отговорност за атаките, като намекна, че до разрушения блок може да се е стигнало след изстреляни от украинската ПВО ракети, които са прeхванали руската ракета.

Кремъл не за пръв път твърди, че не обстрелва цивилни зони, въпреки че от началото на войната си в Украйна нейни атаки засегнаха болници, театри, жилищни сгради, а от началото на есента и голяма част от енергийната инфрастриктура на страната.

Жители на ударения от руска ракета блок в Днипро разказват за преживяното
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:02 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG