Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата проверява "бивш вътрешен министър" след сигнал от сайт


Ръководената от Иван Гешев прокуратура съобщи, че проверява сигнал, подаден на 17 декември
Ръководената от Иван Гешев прокуратура съобщи, че проверява сигнал, подаден на 17 декември

Прокуратурата проверява бивш вътрешен министър и настоящ депутат за евентуално пране на пари и престъпления срещу правосъдието и против финансовата система.

Това съобщиха в сряда от държавното обвинение, като уточниха, че проверката е започнала по подаден ден по-рано сигнал.

В момента в парламента има трима бивши вътрешни министри – Бойко Рашков от „Продължаваме промяната“ и Младен Маринов и Христо Терзийски от ГЕРБ.

Във вторник в близкия до ГЕРБ сайт ПИК се появи информация, че са подали сигнал в прокуратурата срещу Рашков за евентуални престъпления. Последва потвърждение от държавното обвинение, в което не се споменава името, а само "бивш вътрешен министър и настоящ народен представител".

"Твърденията за евентуално извършени престъпления са за това, че бившият министър на вътрешните работи е разпоредил на свои подчинени да не се докладват в Прокуратурата, ДАНС и КПКОНПИ материали по преписка за установени съмнителни финансови транзакции от държава извън ЕС към сметка на физическо лице в българска банка", пишат от държавното обвинение.

Разпоредено е Антикорупционната комисия да направи проверка.

Помолен за коментар от журналисти в парламента Рашков каза:

"Трябва да питате прокуратурата, това е източникът на информацията, защо питате мен? Може да питате и един друг източник, от който вероятно е тръгнала тази информация към прокуратурата".

Според него случаят е аналогичен с друг - от преди година и половина. Тогава била поставена неговата снимка до тази на председателя на Държавна агенция "Технически операции", за да се стигнело до извода, че той, в качеството си на министър, е осигурявал технически средства за подслушване на главния прокурор.

По думите му и тогава, и сега информацията е "погрешна, фалшива, злонамерена и очерняща доброто му име". Той смята, че тя идва в отговор на участието му в заседание на правната комисия, на което са обсъждани предложенията за ограничаване правомощията на главния прокурор.

По-късно пред bTV той добави, че не е извършил никакво престъпление и не се разпознава в съобщението. Според него прокуратурата няма право да намесва който и да било в такава информация, без да има нито едно доказателство.

Той нарече ПИК "орган на политическа партия ГЕРБ и на политическа партия "Прокуратурата".

Бойко Рашков е сред противниците на ГЕРБ и на главния прокурор Иван Гешев и неведнъж настоява за оставката му. Сайтът ПИК дава трибуна на политиците от ГЕРБ и атакува техните политически опоненти.

Докато Рашков беше вътрешен министър в кабинета на Кирил Петков, бяха задържани лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, бившият финансов министър Владислав Горанов и пиарката на партията Севделина Арнаудова. По-късно съдът реши, че арестът е бил незаконен.

Рашков обвини ГЕРБ, че при тяхното управление са изнесени над 60 млн. лв. от авансово платените средства за строежа на лот 5 на АМ "Хемус" и са преведени на кухи фирми, а след това са изтеглени в торби и чанти. Прокуратурата обвини само съдията по футзал Борислав Колев в пране на пари заради участие в схемата.

По-късно Рашков беше призован като свидетел по делото "Хемус", а след това заплашен с принудителен разпит, след като отказа да вземе призовката си.

През ноември 2021 г. Софийската градска прокуратура поиска разсекретяване на данъчната и осигурителна тайна на Рашков.

Това стана, след като по-рано няколко сайта, сред които ПИК, атакуваха Рашков за имотното му състояние, а депутати от ГЕРБ питаха как той се е сдобил с някои от имотите си. Това се случи, след като той обвини прокуратурата, че бездейства с проверките на имоти на магистрати и политици.

Рашков беше проверяван от НАП, но не бяха открити нередности.

Младен Маринов и Христо Терзийски също коментираха дали са въпросните лица, които прокуратурата проверява за възпрепятстване на правосъдието и пране на пари.

Първият каза, че няма информация да е търсен или проверяван и отбеляза, че преводи в чужбина не е имал никога през живота.

Вторият също каза, че никога не е получавал пари от чужбина. Миналата година ми бе извършена пълна данъчна ревизия за шест години назад и не бяха установени някакви нередности.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG