Връзки за достъпност

Извънредни новини

Германия вече не е зависима от руската енергия, каза министърът на финансите


Министърът на финансите на Германия Кристиан Линднер
Министърът на финансите на Германия Кристиан Линднер

Германският министър на финансите Кристиан Линднер каза в интервю за Би Би Си, че Германия вече не е зависима от руската енергия.

По думите му след руската инвазия в Украйна Германия напълно е диверсифицирала енергийната си инфраструктура и е намерила други източници на внос въпреки факта, че Русия затвори газовите кранове към Европа.

В отговор на подкрепата на европейските страни за Украйна и наложени санкции на Русия, Москва намали доставките на природен газ. Така беше създадена енергийна криза, която подхранва инфлацията и принуждава много компании да затворят заради високите цени.

"Разбира се, Германия все още е зависима от вноса на енергия, но днес вече не зависи от вноса от Русия, а от световните пазари", каза Кристиан Линднер.

Германия, която беше основен вносител на руски газ преди войната, не е получавала газ от Русия от края на август миналата година. През ноември Германия съобщи, че национализира бившия германски филиал на “Газпром”, за да го спаси от фалит и да принуди Русия да се изтегли от него.

Германските власти обявиха необходимостта от намаляване на потреблението на газ. Те предприеха и непопулярни мерки - възобновиха производството на електроенергия във въглищни електроцентрали, които работеха като резерв или дори вече бяха изключени по екологични причини. Освен това Германия отложи плановете си за затваряне на три атомни електроцентрали и увеличи капацитета за съхранение на природен газ.

Кристиан Линднер каза на икономическия форум в Давос, че новият терминал за втечнен природен газ в Германия е построен за около осем месеца.

"Това е само един пример за огромната промяна в германската политика", каза той и добави, че се планират повече инвестиции в енергийна инфраструктура.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG