Връзки за достъпност

Извънредни новини

САЩ ще наложат нови санкции срещу руската частна военна група "Вагнер“


Основателят и основен спонсор на "Вагнер" Евгений Пригожин 
Основателят и основен спонсор на "Вагнер" Евгений Пригожин 

Съединените щати ще наложат допълнителни санкции срещу частната военна групировка "Вагнер“, която помага на руската армия във войната в Украйна, каза високопоставен американски служител в петък. Служителят, пожелал анонимност, каза, че Министерството на финансите ще посочи "Вагнер“ като значима международна престъпна организация и ще наложи допълнителни санкции, предаде Ройтерс.

"Тези действия признават международната заплаха, която представлява "Вагнер“, включително чрез продължаващия си модел на сериозна престъпна дейност“, каза служителят. Всички активи на "Вагнер“ в САЩ ще бъдат замразени, а на американските граждани ще бъде забранено да извършват транзакции с групата.

Свързваната с Кремъл частна армия „Вагнер груп“ за пръв път придоби популярност по време на сблъсъците в Източна Украйна, а по-късно покрай с конфликтите в Сирия и няколко африкански държави. Нейни войници се появиха и в Беларус малко преди изборите, които дадоха началото на протестната вълна, заляла страната през последната година.

Наемниците признават, че от „Вагнер“ не ги задължават да следват някакъв кодекс на изпълнение на задълженията им, което е условие за всеки друг военнослужещ. Те не крият също и че екзекутират заложници, които взимат в плен.

"С тези действия и още, които предстоят, нашето послание към всяка компания, която обмисля да предостави подкрепа на "Вагнер“, е следното: Това е престъпна организация, която извършва масови зверства и нарушения на човешките права и ние ще работим безмилостно, за да идентифицираме и разкрием всички, които й помагат“, каза говорителят на Белия дом по националната сигурност Джон Кърби.

По-късно ТАСС разпространи отворено писмо на Евгений Пригожин написа Кърби, в което го пита какво престъпление е извършила организацията му, съобщи БТА.

"Уважаеми г-н Кърби, имам въпрос към вас: можете ли да посочите какво престъпление е извършила "Вагнер"?", се казва в писмото.

По данни на американското разузнаване в момента около 40 000 руски затворници участват в бойни операции на територията на Украйна. Официално "Вагнер" не е вписана в регистрите на правоприлагащите органи и регистъра на юридическите лица в Русия, а бойците ѝ са неизвестни.

Основател и спонсор на частната военна компания "Вагнер" е бизнесменът Евгений Пригожин, който е известен като „готвачът на Путин“. Групировката е специализирана в участието във военни конфликти, в които Русия официално не участва.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG