Връзки за достъпност

Извънредни новини

Радев ще насрочи предсрочните избори на 2 април, до 3 февруари парламентът ще решава "важните закони"


Президентът обяви датата на поредния предсрочен вот пред журналисти
Президентът обяви датата на поредния предсрочен вот пред журналисти

На 2 април ще са поредните предсрочни парламентарни избори. Настоящото, 48-о, Народно събрание ще работи до 3 февруари.

Това каза президентът Румен Радев пред журналисти във вторник. Следва той да издаде два указа - за разпускането на парламента и определянето на датата за предсрочни избори и за назначаването на ново служебно правителство.

Радев каза, че засега не може да отговори на въпроса дали ще бъде променен съставът на настоящото служебно правителство. Преди дни той каза, че отново ще назначи Гълъб Донев за служебен премиер.

По-рано във вторник избраният от президента носител на третия, последен мандат за съставяне на правителство - БСП, го върна неизпълнен. Това беше последната възможност за излъчване на кабинет от 48-ото Народно събрание, след като първите две политически партии - ГЕРБ и "Продължаваме промяната" (ПП), също не успяха.

"Отчитайки техническите предизвикателства пред Централната избирателна комисия, изборите ще бъдат на първата възможна дата, в която няма да има риска за машинното гласуване", каза Радев.

Радев изрази надежда, че в оставащото време народните представители ще "обърнат внимание на важните закони". Той изброи антикорупционният, за контрола на главния прокурор и отаналите закони от План за възстановяване и устойчивост.

"Надявам се борбата с корупцията, Плана за възстановяване и устойчивост, европейсктата интеграция да са реален приоритет, а не само предизборни обещания", каза президентът.

По-рано във вторник председателят на Централната избирателна комисия (ЦИК) Камелия Нейкова каза, че комисията ще разполага с достатъчни количества хартия за машинното гласуване, ако изборите бъдат на 2 април или след това.

Това ще е възможно, при условие че бъдат поръчани по-малки количества хартия, отколкото за последните избори на 2 октомври. Освен това все още не е уточнено как ще изглеждат и колко ще бъдат дълги бюлетините за машинното гласуване, а това има значение за това колко хартия ще бъде нужна, каза тя.

В края на 2022 г. ГЕРБ, БСП и ДПС върнаха гласуването с хартиена бюлетина. Наред с това те приеха машините за гласуване да принтират бюлетини на специална хартия, които след това също да се броят на ръка. Именно сроковете за доставка на тази хартия предизвикаха съмнения дали машините за гласуване ще разполагат с достатъчни количества консуматив.

В понеделник ЦИК успешно проведе експеримент със защитена хартия за бюлетини за машинно гласуване. Целта беше да се провери възможността за машинно гласуване със защитена хартия, която да съответства на изискванията на Изборния кодекс. Във вторник Камелия Нейкова уточни, че е била използвана защитена хартия, доставена от БНБ. Експериментът обаче е бил направен с разписки, а не с бюлетини.

В началото на декември 2022 г. БСП, ГЕРБ и ДПС приеха промени в Изборния кодекс, с които отново върнаха хартиената бюлетина и броенето на гласове на ръка. Машините за гласуване останаха част от процеса, но само като устройства, които принтират бюлетини, тъй като тези гласове също ще бъдат ръчно преброявани.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG