Връзки за достъпност

Извънредни новини

Секретни документи са открити в дома на бившия вицепрезидент на САЩ Майк Пенс


Майк Пенс
Майк Пенс

Секретни документи са открити в дома на бившия американски вицепрезидент Майк Пенс, съобщиха световните медии. Новината идва на фона на разследването, предизвикано от откриването на класифицирани документи в дома на настоящия президент Джо Байдън.

Майк Пенс беше вицепрезидент на Доналд Тръмп, който беше държавен глава на САЩ от 2017 до 2021 г. Документите, открити в дома му, са от края на мандата му като вицепрезидент, съобщи адвокатът му Грег Джейкъб.

Класифицираните документи в дома на Пенс са били открити от адвокат и вече са предадени на ФБР. Според Си Ен Ен отделът за вътрешна сигурност на правосъдното министерство и ФБР проверяват как документите са попаднали в дома на Пенс.

През последните седмици няколко комплекта секретни документи бяха открити в частен офис и в дома на настоящия президент Джо Байдън. Те са от времето, когато Байдън беше вицепрезидент на Барак Обама.

Главният прокурор на САЩ Мерик Гарланд съобщи, че ще бъде назначен специален прокурор, който ще разследва как президентът е боравил с поверителните документи.

Адвокатите на Джо Байдън казват, че той ще сътрудничи на разследването. В събота екипът на настоящия президент каза, че по тяхно предложение домът на Байдън в Делауеър е обискиран от Министерството на правосъдието. При обиска са намерени нови секретни документи.

Бившият президент на САЩ Доналд Тръмп е изправен пред разследване за предполагаема злоупотреба със стотици класифицирани документи, открити в резиденцията му във Флорида Мар-а-Лаго. Той и неговите адвокати се съпротивляваха да предадат документите. ФБР направи обиск във вилата му миналия август.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG