Връзки за достъпност

Извънредни новини

Съдът намали гаранциите на двама от обвиняемите по случая Нексо


Софийски градски съд
Софийски градски съд

Софийският градски съд намали наложените от прокуратурата парични гаранции от по 1 милион лева на двама обвиняеми по случая Нексо (Nexo). Определението е окончателно и не подлежи на обжалване, съобщи БТА.

Съдът определи гаранция за обвиняемия Т.Н. в размер на 150 000 лв. и за обвиняемия К.М. - 100 000 лв. Инициалите съвпадат с тези на директорите на компанията Траян Николов и Калин Методиев, за които Капитал съобщи, че са сред обвинените.

Прокуратурата влезе в офисите на криптобанката Нексо на 12-и януари 2023 г. в София по разследване за "организирана престъпна група, създадена с цел извършване на финансови престъпления". Обвинени бяха четирима души от компанията.

Според решението на съда има обосновано предположение двамата да са съпричастни към част от обвиненията, които са им предявени - за създаване на организирана престъпна група с цел извършване на данъчни престъпления и престъпления, свързани с изпиране на пари. Според съда обаче няма доказателства, че тази организирана престъпна група е целяла извършване на финансови сделки без съответно разрешение, както и престъпления, свързани с манипулиране на компютърни данни.

Потвърдени от съда са наложените от прокуратурата забрани на двамата да напускат страната, тъй като има опасност да се укрият.

Прокуратурата повдигна обвинения срещу 4-ма души, сред които съоснователят на Нексo - бившият депутат Антони Тренчев. Той отхвърли всички обвинения и каза, че компанията ще съди българските институции за 1 млрд. долара.

Първоначално прокуратурата каза, че случаят е започнал след сигнал от чуждестранни служби за съмнителни трансакци. Главният прокурор Иван Гешев каза пред правната комисия на парлаамента, че "всичко това е започнало в САЩ". Нексо отхвърли тези твърдения.

По-късно председателят на Държавната агенция „Национална сигурност” (ДАНС) Пламен Тончев съобщи, че българска финансова институция е подала в сигнал в ръководената от него институция срещу компанията Нексо през юли 2022 г.​

Акцията на прокуратурата срещу Нексо съвпадна с дните преди връчването на третия мандат за съставяне на правителство. Депутати от ГЕРБ тогава публикуваха справки от публични регистри за дарения към политически партии, според които служители на Нексо са дарявали за кампаниите на "Демократична България" (ДБ). Замесено беше и името на "Продължаваме промяната". От ДБ тогава казаха, са атакувани, за да не получат третия мандат за съставяне на кабинет.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG