Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Когато впишат българите в Конституцията - започват преговори". Няма да има ново вето на Северна Македония


Николай Милков
Николай Милков

България няма да налага вето на Република Северна Македония, защото това не е необходимо. Те не са започнали преговори. Това каза служебният министър на външните работи Николай Милков по време отчета за свършеното от ведомството в рамките на служебното правителство, цитиран от БТА.

Посланикът на България в Скопие Ангел Ангелов е временно оттеглен в София, заради побоя над българина Християн Пендиков в Охрид. Ако причината е такава (за оттеглянето на посланика бел.ред.), тогава българската реакция е непропорционална, каза пред Радио Свободна Европа Македония министърът на външните работи Буяр Османи. Османи каза, че не разбира мотивите на последните събития и видя опасност от блокиране на македонската евроинтеграция.

Българинът Християн Пендиков беше пребит в Охрид преди около седмица и получи тежки травми, от които се лекува във Военномедицинска академия (ВМА) в София. Той е получавал заплахи, откакто е във ВМА.

Софийска районна прокуратура образува досъдебно производство за закана с убийство, отправена спрямо пребития Християн Пендиков в Охрид, съобщи за БГНЕС говорителят на главния прокурор Сийка Милева. Пендиков е депозирал сигнал до МВР за това, че спрямо него е отправено заплашително съобщение на македонски език в приложение в социална мрежа, както и че в интернет се публикуват негови снимки с призиви за насилие срещу него.

Има ясен критерий

Има ясен критерий - когато впишат българите в Конституцията - започват преговори, каза министър Милков. "Тогава вече можем да мислим за това до каква степен те отговорят на критериите. Към момента това не е нужно, те имат ясно условие, това е европейско условие, то е ратифицирано от нашия парламент, то е прието и от техния парламент като условие", каза Милков. Той има предвид вписването на българите в конституцията на Македония. Милков допусна, че "може би, защото те виждат какво произтича от това условие за тях, заради това се създават и тези напрежения там".

В сряда Милков допусна възможността България да блокира междуправителствени проекти със Северна Македония.

Преговорите

Преговорите за членство на Северна Македония в ЕС започнаха официално през юли 2022 г., след като две години по-рано София наложи вето над началото заради спорове за езика и историята.

Оттогава е имало няколко нападения, свързани с културни клубове, след като през 2022 г. възникна напрежение в два български клуба в Северна Македония и един македонски в България.

Последният подобен случай е побоят на Пендиков. Според съобщение на македонската прокуратура, на 19-и януари в кафене в Охрид заподозреният за нападението мъж се е приближил до маса, на която седял човек, ударил го по главата с думите "Не те е срам да си българин" и си тръгнал. По-късно той и още двама мъже нанесли тежки удари по главата и тялото на Пендиков, като са счупили челюстта му.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG