Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Край на колебанията: Гладоморът е геноцид и нищо друго. В коя закуска участва Гешев?


Митинг в Киев от 2012 г., на който се настоява за признаването на Гладомора за геноцид.
Митинг в Киев от 2012 г., на който се настоява за признаването на Гладомора за геноцид.

Добро утро!

Най-важното е тук:

  • Гладомора
  • Санкции за българска компания
  • Гешев във Вашингтон

Българският парламент обяви за акт на геноцид Гладомора в Украйна през 1932-33 година, когато умират почти 4 милиона души. Това стана по обединени предложения на ГЕРБ и ДБ, подкрепени от 134 депутати. Против бяха „Възраждане“ и БСП.

Украйна се бори от десетилетия за обявяването на Гладомора за акт на геноцид. В сряда президентът Володимир Зеленски благодари на България.

Припомняме ви историята на Гладомора.

Санкции за българска компания

Компания, регистрирана в София, попадна под американски санкции заради това, че участва в мрежа за заобикаляне на санкциите, наложени на Русия. Компанията е Ю-Стоун Лимитед, а нейни собственици са Александър Волфович и Макс Пифлакс.

В сряда САЩ наложиха санкции на 22 компании, сред които дружества и физически лица от България, Сингапур, Кипър и Израел. Вашингтон твърди, че начело на мрежата е търговецът на оръжие Игор Зименков, който е базиран в Русия и Кипър.

Станете част от общността на Свободна Европа във Viber.

Иван Гешев и молитвената закуска в САЩ

Главният прокурор Иван Гешев „не е поканен“ за молитвената закуска във Вашингтон, каза пред Свободна Европа организаторът на това събитие Марк Прайър. Такива събития се провеждат всеки първи четвъртък на февруари от 71 години насам.

По-рано прокуратурата беше съобщила, че Гешев ще участва в закуската, „която се дава от американския президент Джо Байдън“. Всъщност във Вашингтон се провеждат две събития и не е ясно в кое участва Гешев – едното е организирано от фондация на Марк Прайър на име „Национална молитвена закуска“, а другото – от международна фондация с участието на двама републиканци, имали роля в провеждането на досегашните закуски.

Интересува ли ви тази история? Изпратете ни вашата на svobodnaevropa@rferl.org.

Изборите

Поредните избори са зад ъгъла, а поне две формации запазват старите си позиции. ГЕРБ твърди, че ще търси подкрепа за свое правителство, но не се отказва и от идеята си за експертен кабинет с широка политическа подкрепа. ПП допуска, че заедно с ДБ може да състави прави правителство с подкрепата на БСП.

Харесвате ли този бюлетин? Изпратете този линк на приятели, за да се абонират и те.

Фронтът

Русия нанесе удар по град Краматорск, който попадна в жилищен блок в центъра. Първоначалните данни са за двама загинали, но спасителните действия продължават.

Как се оперира пациент, когато спре токът, а ракетите могат да те застигнат право в болницата? Киевските хирурзи успяват, показва това видео.

Президентът Зеленски каза, че страната му може да победи руския тероризъм само с далекобойни ракети. Той очаква бързо членство на Украйна в ЕС.

Новоизбраният президент на Чехия Петър Павел каза, че подкрепя украинското членство в НАТО.

Алексей Навални

Руският опозиционер Алексей Навални, който излежава стара присъда в трудов лагер, отново беше поставен в изолатор, този път за 6 месеца. Лекари наричат това бавно убийство. Ден по-рано екипът на Навални, който работи в изгнание, публикува личните данни на надзирателите, които изтезават Навални с постоянно затваряне в карцер, с денонощно включена светлина, принудително разболяване, липса на адекватна храна, разходки и лекарства. Повечето от тези хора имат чин майор. Екипът твърди, че независимо от това каква заповед са получили от Кремъл, те носят лична отговорност.

И една препоръка

Честит рожден ден на Джъстин Тимбърлейк, който е сред най-печелившите музиканти в света.

„Аз пишех прозата на психоанализата, Луиза пишеше поезията“, казва Зигмунд Фройд за Лу Саломе – една от великите европейки на 20-и век, за която разказва Пламен Асенов.

… плюс моят личен фаворит

В българския градски транспорт има китайски камери. Те са произведени от компания, чиито продукти са забранени в поне две държави „заради риск за националната сигурност“. Защо София е дала милиони за всичко това? Елица Симеонова разказва тази история.

Абонирайте се за този бюлетин, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" – преглед на най-важните новини.

Искрено ваша,

Татяна Ваксберг

  • 16x9 Image

    Татяна Ваксберг

    Татяна Ваксберг е главна редакторка на Софийското бюро на Радио Свободна Европа от 2018 година. Работила е в БНТ, Радио Свободна Европа, Радио Свобода, Дойче веле и Le Courrier des Balkans. Била е кореспондентка в Хага и Вашингтон. 

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG