Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Левицата" с Манолова, Дончева и Румен Петков отива на избори. Ще "отстоява мира" и ще се бори с корупцията


Спас Панчев, Татяна Дончева, Цветеслава Гълъбова, Костадин Паскалев, Валери Жаблянов, Мая Манолова и Румен Петков по време на представянето на коалиция "Левицата!"
Спас Панчев, Татяна Дончева, Цветеслава Гълъбова, Костадин Паскалев, Валери Жаблянов, Мая Манолова и Румен Петков по време на представянето на коалиция "Левицата!"

Новата политическа формация „Левицата!“ беше официално представена на пресконференция в неделя. В нея влизат бивши членове на БСП като лидерката на „Изправи се, България“ Мая Манолова, лидерката на „Движение 21“ Татяна Дончева, председателят на АБВ Румен Петков, Валери Жаблянов и други.

Сред приоритети на новата формация бяха посочени корупцията, доходите, цените, противодействие на монополите и други. От обединението ще настояват за увеличаване на минималната заплата и да няма българи, които да са под прага на бедност.

„България има нужда от силна, обединена и истинска левица, която да отстои мира и да защити истински работещите хора, уязвимите, младите, пенсионери, малкия и средния бизнес, да пребори бедността и неравенствата“, каза Мая Манолова.

Тя изтъкна, че десницата се е обединила като „полюсът на войната“ и посочи като възможно обединение не самo между „Продълаваме промяната“ и „Демократична България“, но и по-широко, което да включва ГЕРБ. Подобен съюз според Манолова е между партии, които „нямат особени скрупули да ни въвлекат във война“.

Тезата за въвличането на България във война се използва като контрааргумент срещу изпращането на военна помощ за Украйна. Това не е вярно, защото предоставянето на оръжие не означава въвличане във войната. Всички държави, които членуват в ЕС и НАТО, освен Унгария, вече предоставиха оръжие на Украйна. Нито една от тях не е в състояние на война с Русия. Подобна теза застъпват още проруската „Възраждане“, БСП и президентът Румен Радев.

Според Манолова думите на Атанас Атанасов, който каза, че ще работи за импийчмънт за Радев, не са блъф и трябва да се вземат насериозно.

„Това е опит за отстраняване на последната стабилна институция. На този фон обединената левица е животоспасяваща необходимост за България“, каза Манолова.

Татяна Дончева говори за „тежка фрагментация на политическото пространство“, което пречи за формирането на управление и нормалното функциониране на институциите. Тя видя необходимост за „управленчески капацитет“, който може да дойде от левицата.

Румен Петков каза, че България се нуждае от „убедителна защита“ на националния интерес и спомена, че в последните десет години България се е превърнала в енергийно зависима страна.

Бившите членове на БСП, сред които е и Жаблянов, се обединиха около мнението, че БСП се е запътила към „поредна изборна катастрофа“, което е проличало по време на пленума на партията в събота.

„Партията е хипнотизирана от демагогията на лидера си“, каза Мая Манолова по адрес на лидерката на социалистите Корнелия Нинова.

Мая Манолова е бивш депутат от БСП и бивш зам.председател на Народното събрание от партията. Тя заемаше и поста на омбудсман преди да започне нова политическа кариера през 2019 г., а през 2021 г. беше депутат от Коалицията „Изправи се! Мутри, вън!“.

Татяна Дончева е бивш прокурор. Тя е депутат от БСП в няколко парламента и също беше народен представител от коалицията „Изправи се! Мутри вън“ през 2021 г.

Румен Петков е депутат от БСП в няколко народни събрания и е бивш минисър на вътрешните работи по време на Тройната коалиция в кабинета с премиер Сергей Станишев.

БСП е партията правоприемник на БКП, управлявала България по време на тоталитарния режим между 1945 и 1989 г.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG