Връзки за достъпност

Извънредни новини

Коалицията ПП-ДБ води с 1% пред ГЕРБ според проучване на "Галъп"


Атанас Атанасов и Христо Иванов от "Демократична България" и Кирил Петков и Асен Василев от "Продължаваме промяната"
Атанас Атанасов и Христо Иванов от "Демократична България" и Кирил Петков и Асен Василев от "Продължаваме промяната"

Ако изборите бяха днес, те щяха да бъдат спечелени от коалицията "Продължаваме промяната"-"Демократична България" с минимална преднина от 1% пред ГЕРБ-СДС. Това сочи проучване на "Галъп интернешънъл болкан", проведено сред 808 души по метода "лице в лице" и финансирано от агенцията.

То е проведено между 2 и 12 февруари 2023 г. и съответно в него са уловени само минимално отраженията от новите санкции "Магнитски", наложени над бивши депутати от ГЕРБ и БСП. Също така "Продължаваме промяната" (ПП) и "Демократична България" (ДБ) подписаха коалиционното си споразумение на 13 февруари, така че в периода на социологическото изследване обединението още не беше разпознаваемо, отбелязват от "Галъп".

Според данните на социологическата агенция партиите, които със сигурност влизат в новия парламент са 5, а други две са близо около бариерата.

Изследването на "Галъп интернешънъл болкан"
Изследването на "Галъп интернешънъл болкан"

Според "Галъп", ако изборите бяха сега, коалицията ПП-ДБ би получила 27,1%, следвана от ГЕРБ-СДС с 26,1%. В изследването се посочва, че новата коалиция има потенциал за по-голям резерв, но засега не се вижда "добавка" от подкрепа. Според социолозите обаче тази добавка може да се очаква и в последния момент.

На трето място е ДПС с подкрепа от 13,4%, близо след тях са "Възраждане" – с 12,3%, а БСП получава 8,6%.

Около бариерата са "Български възход" – техният потенциален резултат, калкулиран заедно с ВМРО, би бил 4,2%. "Има такъв народ" се движат близо до това отново да са в Народното събрание с 3,9% в този момент. Засега под линията остават формации като новата лява коалиция и НДСВ, като техният потенциал тепърва ще проличава.

"Важно е, както обикновено, да се подчертае, че данните към този момент не са прогноза, а са единствено моментна снимка на нагласите", отбелязват от "Галъп".

По-рано в сряда агенция Тренд публикува свое изследване, което също показа близки резултати за първите две партии. Според него ако изборите бяха днес, ГЕРБ-СДС би водило пред ПП-ДБ с по-малко от 1% преднина.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG