Връзки за достъпност

Извънредни новини

ГЕРБ води с минимална преднина пред новата коалиция ПП-ДБ, според първо проучване


Христо Иванов, Кирил Петков и Асен Василев внесоха документите за регистрация на новата коалиция
Христо Иванов, Кирил Петков и Асен Василев внесоха документите за регистрация на новата коалиция

ГЕРБ води с по-малко от 1 процентен пункт пред новата коалиция "Продължаваме промяната - Демократична България" месец и половина преди предсрочните парламентарни избори на 2 април.

Това показват данни от социологическо проучване на агенция Тренд - първото, в което двете формации са представени като коалиция. Изследването, по поръчка на "24 часа", е проведено сред 1003 пълнолетни граждани от цялата страна в периода 4 - 11 февруари. ПП и ДБ обявиха официално обединението си на 10 февруари, а го подписаха на 13. Тяхната заявка е да са спечелят изборите и да опитат да съставят кабинет.

Според резултатите 5 политически сили със сигурност ще влязат в парламента, а за други две още не е сигурно дали ще преминат бариерата от 4%.

25.6% от участниците са заявили, че ще гласуват за ГЕРБ, а 24.8% - за ПП-ДБ. Данните сочат, че предизборната коалиция успява да събере електоратите на двете формации, като не се регистрира отлив в следствие на обединението. Засега не се отчита и бонус от него, коментират социолозите.

След тях се нареждат ДПС - с 12.8% подкрепа, "Възраждане" - с 11.9%, а за БСП вота си бих дали 8.9 на сто.

"Български възход" на Стефан Янев, която влезе в последното Народно събрание, засега получава точно 4% подкрепа. За "Има такъв народ" на Слави Трифонов са заявили, че ще гласуват 3.3%.

Във вторник бившите депутати от партията Ива Митева и Любомир Каримански съобщиха, че създават нов политически проект, който ще се казва "Заедно". Проектът обединява четири партии - "Партия на зелените", "Социалдемократическа партия", партия "Сбор" и "Движение на непартийните кандидати". Все още не е ясно колко от подкрепата за ИТН ще отнеме новата формация.

Според изследването на Тренд 26% дават положителна оценка за работата на служебното правителството, а 58% отрицателна. Премиерът Гълъб Донев е с най-положителна оценка за работата и с най-висока разпознаваемост - 40%. Първите пет най-одобрявани министри са Весела Лечева (32%), Иван Демерджиев (31%), Крум Зарков (26%), Атанас Пеканов (25%) и Димитър Стоянов (24%).

Президентът Румен Радев получава 43% положителна оценка, докато 47% дават негативна.

От Тренд правят уточнението, че резултатите от електоралния въпрос не отчитат втория списък със санкционирани лица по закона „Магнитски“, който беше публикуван на 10 февруари.

Всички лидери на парламентарно представените партии в страната губят доверие, но най-позитивно остава отношението към ГЕРБ, ПП и ДБ. Най-негативни са настроенията към ИТН, ДПС и "Възраждане". Това показват в същото време данни от проучване на "Маркет линкс" и bTV, проведено сред 1067 души между 14 и 22 януари.

61 на сто са отрицателните оценки за ГЕРБ, а 21% я харесват. При ПП съотношението е 64 към 18 на сто. ДБ събира 59% неодобрение и 16% одобрение.

За одобрението спрямо лидерите прави впечатление, че то е по-голямо за Стефан Янев от това към бившия премиер Кирил Петков - 18 спрямо 16%. Одобрението за Корнелия Нинова, Мустафа Карадайъ и Христо Иванов е напълно равно сред избирателите - 14%, докато Слави Трифонов е с 8 на сто. Само Бойко Борисов е успял да възстанови част от одобрението към него.

47% са категорични, че не искат коалиция между ГЕРБ, БСП, ДПС и "Български възход", каквато се оформи в предишния парламент.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG