Връзки за достъпност

Извънредни новини

Украйна трябва да спечели за промяна в Русия. Каспаров и Ходорковски казаха на Запада да не отстъпва


Гари Каспаров и Михаил Ходорковски участваха в панелна дискусия по време на конференцията по сигурността в Мюнхен.

Украйна трябва да победи, за да може в Русия да започне демократична промяна. Това каза бившият руски шампион по шах и водещ политически критик на Кремъл Гари Каспаров в Мюнхен в събота.

Той участваше в панелна дискусия в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността, която продължава трети ден. Освен Каспаров в дискусията участваха и други водещи руски опозиционери като бившият петролен магнат Михаил Ходорковски, правозащитничката Жана Немцова, дъщеря на убития опонент на Кремъл Борис Немцов, и Ирина Шчербакова, съосновател на руската правозащитна организация носителка на Нобелова награда за мир „Мемориал“.

Правителствена политическа делегация от Русия не беше допусната до форума в Мюнхен, на който се събират политически лидери на всички западни държави.

„Освобождаването от фашизма на (президента Владимир) Путин минава през Украйна“, каза Каспаров по време на късната дискусия. Въпреки че тя започна в 22 часа в събота, залата е била препълнена, предаде Франс прес.

Каспаров, който напусна Русия преди около десетилетие, каза, че „войната ще бъде загубена, когато разберат, че губят войната“ – а не чрез преценка на териториалните печалби и загуби.

„Руснаците живеят в балон. Това не може да бъде нарушено, освен ако идеята за империята не рухне, благодарение на военно поражение“, допълни той.

Каспаров призова Запада да продължи подкрепата си за Киев, като каза, че „никакви разходи не са твърде много за Украйна“.

Подобен призив към западните държави отправи и бившият петролен магнат Михаил Ходорковски, който беше един от най-богатите хора в Русия преди да бъде вкаран в затвора между 2003 и 2013 г. Той призова лидерите в Европа и Америка да не се страхуват от руските заплахи за ескалация на войната и да не приемат прекратяване на огъня при условия, поставени от Русия.

„Това, от което се страхуваме, е деескалация“ и че съюзниците на Киев ще облекчат усилията си, каза Ходорковски.

Ирина Шчербакова, чиято неправителствена група беше закрита от руското правителство в края на 2021 г., каза, че също споделя мнението, че победата на Украйна е задължителна.

„Времето е трагично, болезнено е да се чуе за украинците, защото те плащат с кръвта си... но за да излезеш на улицата в Русия, човек трябва да е много смел“, каза тя, цитирана от Политико.

Шчербакова разказа, че в Русия се извършва "чиста манипулация".

„Историята се пренаписва“, защото руснаците „не чувстват нужда да се изправят срещу престъпленията, извършени в миналото“ по време на съветската епоха, каза тя.

Жана Немцова добави, че „една от грешките след падането на СССР е, че не бяха положени достатъчно усилия да се обясни на хората какво означава демокрация“.

„За възможна демократична Русия на бъдещето трябва да говорим с руското общество – мнозинството от хората са неутрални, не се интересуват от Украйна и смятат, че не могат да имат никакво влияние, така че се отказват“, каза тя.

„Нашата най-голяма мисия е да им помогнем да осмислят зверствата, извършени в Украйна“, допълни Немцова.

Основната тема на тазгодишната конференция в Мюнхен е войната в Украйна и какво трябва да се направи занапред, за да се помогне на Киев. В петък събитието беше открито с реч на украинския президент Володимир Зеленски.

След това редица лидери на държави от Европейския съюз изразиха желание да се предоставят нужните боеприпаси на украинската армия. САЩ казаха, че след разследване на Държавния департамент, са достигнали до официално заключение, че Москва е извършила военни престъпления в Украйна.

"Путин ще остане в историята на Русия като един от най-кървавите владетели"
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:07 0:00

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG