Връзки за достъпност

Извънредни новини

Путин обеща "повишено внимание" към ядрения арсенал на Русия с нови ракети и подводници


Владимир Путин в Лужники по време на митинг-концерт, посветен на Деня на защитника на Отечеството - 22 февруари.
Владимир Путин в Лужники по време на митинг-концерт, посветен на Деня на защитника на Отечеството - 22 февруари.

Руската армия ще започнe разполагане на първите пускови установки с новите ядрени ракети "Сармат" и доставки на хиперзвукови ракети "Кинжал" и "Циркон", както и на атомни подводници. Това обяви руският президент Владимир Путин по време на речта си по повод Деня на защитника на отечеството - 22 февруари.

"Повишено внимание, както и преди, ще бъде отделено на укрепването на ядрената триада", каза той във видеообръщение, публикувано на сайта на Кремъл.

Само ден по-рано излезе информация, че Русия е направила неуспешен опит да тества новата междуконтинентална балистична ракета "Сармат" преди годишнината от нахлуването в Украйна - на 24 февруари. Изстрелването се е провело по време на посещението на президента на Съединените щати Джо Байдън в Киев.

Русия ще продължи серийното производство на хиперзвукови комплекси с въздушно базиране "Кинжал" и ще започне масови доставки на хиперзвукови ракети с морско базиране "Циркон" за въоръжените сили, каза още Путин. През следващите няколко години към руските военноморски сили ще се присъединят и три атомни подводници от проекта "Борей-А".

Според руския президент военните трябва да получат "нови ударни системи, разузнавателна и комуникационна техника, безпилотни самолети и артилерийски системи".

Преди два дни, по време на годишната си реч към нацията, Путин каза, че Министерството на отбраната и "Росатом" трябва да осигурят готовност за изпитване на ядрено оръжие, ако САЩ предприемат същото.

Освен това той съобщи, че Москва ще преустанови участието си в Договора за съкращаване на стратегическите въоръжения (Нов СТАРТ), който регулира броя на ядрените бойни глави и балистичните ракети, с които разполагат САЩ и Русия.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен нарече това решение на Москва "достойно за съжаление и безотговорно". Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг добави, че решението "разрушава цялата архитектура за контрол на въоръженията".

Договорът предвижда Русия и САЩ да намалят броя на разположените ядрени бойни глави до 1550, на междуконтиненталните балистични ракети, на балистичните ракети, изстрелвани от подводници, и на тежките бомбардировачи до 700.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

Пеевски, Горанов, "Магнитски". Действат ли още санкциите
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:36 0:00
XS
SM
MD
LG