Връзки за достъпност

Извънредни новини

Бус с мигранти катастрофира на магистрала "Тракия". Загина един човек, над 30 са ранени


Катастрофирал бус на магистрала "Тракия". Снимка: БТА
Катастрофирал бус на магистрала "Тракия". Снимка: БТА

Бус, превозващ незаконни мигранти, е катастрофирал рано сутринта в неделя на магистрала “Тракия”, съобщи БТА. При инцидента е загинал един човек, който е гражданин на Афганистан, съобщи пред агенцията окръжният прокурор на Стара Загора Дичо Атанасов.

Инцидентът в неделя е станал около 5 часа сутринта в района на Чирпан. В катастрофиралия бус е имало 46 човека. Пострадали са 32 души, които са откарани в лечебни заведения в Стара Загора и Чирпан. По думите на здравния министър Асен Меджидиев ранените не са с опасност за живота.

Като причина за инцидента властите посочват спукване на гума, след което водачът е изгубил управление и бусът се е ударил няколко пъти в мантинелата. Окръжната прокуратура в Стара Загора съобщи, че шофьорът е избягал и в момента е издирван.

Нова телевизия съобщи, че по случая е арестуван човек, подозиран за организатор на канала за незаконни мигранти. По информация на медията втори бус, който се предполага, че е превозвал мигранти, е открит празен край Перник.

Катастрофата на магистрала “Тракия” идва седмица след като край софийското село Локорско бяха открити 18 мигранти, задушени в изоставен камион. Други 34 души бяха намерени в тежко състояние. Всички пътници в камиона са били мъже на възраст между 13 и 35 години, като повечето са от Афганистан.

Седем души бяха задържани по случая. Съдът остави петима от тях в ареста. Те са обвинени за организиране на канал за трафик на незаконни мигранти. Друг от заподозрените е арестуван в Гърция и се очаква решение дали да бъде екстрадиран.

През 2015 г. при подобен случай в изоставен камион в Австрия бяха открити телата на 71 мигранти. Тогава четирима трафиканти на хора бяха осъдени на доживотен затвор, сред които афганистанец - лидер на групата, и трима българи съучастници.

Миналата неделя беше съобщено за още един микробус с 43-ма мигранти, задържан край Ихтиман.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG