Връзки за достъпност

Извънредни новини

Полицията задържа още една кола с мигранти на "Тракия" след преследване


Архивна снимка
Архивна снимка

В около 5 часа тази сутрин шофьор на автомобил, превозващ нелегални мигранти, е отказал да спре на полицейски сигнал на магистрала "Тракия" край Ихтиман в посока София, съобщи БНТ. Започнало е преследване, край Ихтиман полицията е успяла да спре колата.

В нея са открити 10 нелегални мигранти от Афганистан. Задържан е и шофьорът, който е бил неправоспособен и дрогиран.

Това е поредният случай на преследване на шофьори, които превозват нелегални мигранти.

Провеждат се процесуално-следствени действия, изяснява се как мигрантите са стигнали от границата с Турция до тук. Според разследващите вероятно става въпрос за познатата схема – прескачане със стълба на граничната ограда.

Новината идва на фона на заявката на вътрешният министър Иван Демерджиев в средата на януари, че МВР започва мащабна акция срещу нелегалната миграция. Службите вече са разкрили нелегални групи за трафик на мигранти, съобщи той.

Полицията все още издирва избягалия в неделя шофьор на катастрофиралия на магистрала "Тракия" бус с 46 мигранти. При инцидента загина човек, а десетки получиха леки наранявания. Районната прокуратура в Стара Загора съобщи, че е обвинила двама души за съучастничество в превозването на мигрантите.

По информация на Нова телевизия в неделя втори бус, който се предполага, че е превозвал мигранти, е открит празен край Перник.

Преди седмица беше съобщено за още един микробус с 43-ма мигранти, задържан край Ихтиман.

Преди 10 дни край софийското село Локорско бяха открити 18 мигранти от Афганистан, задушени в изоставен камион. Други 34 души бяха намерени в тежко състояние.

През 2015 г. при подобен случай в изоставен камион в Австрия бяха открити телата на 71 мигранти. Тогава четирима трафиканти на хора бяха осъдени на доживотен затвор, сред които афганистанец - лидер на групата, и трима българи съучастници.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG