Връзки за достъпност

Извънредни новини

МВР твърди, че е разкрило "сериозни групи за каналджийство"


Длужебният вътрешен министър Иван Демерджиев. Вляво - служебният премиер Гълъб донев
Длужебният вътрешен министър Иван Демерджиев. Вляво - служебният премиер Гълъб донев

Вътрешният министър Иван Демерджиев съобщи в понеделник за началото на мащабна акция срещу нелегалната миграция. Службите вече са разкрили нелегални групи за трафик на мигранти.

По думите на Демерджиев действията по акцията са подготвени отдавна.

"На територията на страната вече има успешни реализации на ГДБОП и Гранична полиция. Ударени са сериозни групи за каналджийство", каза Демерджиев.

Подобни акции ще има и съвместно с Гърция и Турция. "На трансграничната престъпност може да се отговори успешно само по един начин - със взаимодействие. Използвам още веднъж случая да благодаря и на него лично, и на техния премиер Мицотакис за ангажимента, за ясната и лична подкрепа, които ще допринесат не само за решаване на въпроса с членството на България в Шенген, а и за повишаването на сигурността в региона и в рамките на ЕС", каза министърът.

Новината идва, след като в началото на месеца беше задържан служител на МВР на магистрала "Тракия", докато превозва с бус 31 нелегални мигранти.

По-рано миналата година няколко инцидента с мигранти насочиха вниманието към проблема с трафика на хора. През ноември полицай почина след преследване на бус с нелегални мигранти на Околовръстното шосе в София. Заради случая оставки подадоха главният секретар Петър Тодоров и заместникът му Станимир Станев, но те не бяха приети.

Седмици преди това на българо-турската граница беше убит български граничен полицай, докато охраняваше граничната ограда. В края на август при преследване на автобус с мигранти загинаха двама полицаи в Бургас.

След смъртта на двамата полицаи в Бургас министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев каза, че има данни, че служители на МВР са замесени в схемите за трафик на мигранти. Малко след това той съобщи, че поне десетима гранични полицаи са участвали в различните схеми за трафик.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG