Връзки за достъпност

Извънредни новини

Служител на МВР, превозвал 31 мигранти, беше задържан на магистрала "Тракия"


Снимката е илюстративна.
Снимката е илюстративна.

Областната дирекция на МВР в Пловдив е задържала полицейски служител, превозвал в бус 31 мигранти. Това е станало в сряда сутринта на магистрала "Тракия" край Пловдив, съобщи Българското национално радио.

По случая е образувано следствено дело.

Няколко часа по-рано, също на магистрала "Тракия" в района на Пловдив е бил спрян и друг микробус, превозващ 25 мигранти. Те са посочили, че са от Афганистан. Шофьорът, който по първоначални данни е от Харманли, е бил задържан, образувано е досъдебно производство.

По-рано миналата година няколко инцидента с мигранти насочиха вниманието към проблема с трафика на хора. През ноември полицай почина след преследване на бус с нелегални мигранти на Околовръстното шосе в София. Заради случая оставки подадоха главният секретар Петър Тодоров и заместникът му Станимир Станев, но те не бяха приети.

Седмици преди това на българо-турската граница беше убит български граничен полицай, докато охраняваше граничната ограда. В края на август при преследване на автобус с мигранти загинаха двама полицаи в Бургас.

След смъртта на двамата полицаи в Бургас министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев каза, че има данни, че служители на МВР са замесени в схемите за трафик на мигранти. Малко след това той съобщи, че поне десетима гранични полицаи са участвали в различните схеми за трафик.

"Ще пристъпим към преместване на хора, за които нямаме достатъчно доказателства, че са замесени в такъв трафик, но имаме убедителни данни", каза тогава той.

По думите на Демерджиев замесените полицейски служители са били в различни териториални подразделения на "Гранична полиция" на границата с Турция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG