Връзки за достъпност

Извънредни новини

Прокуратурата иска от САЩ информация за новите петима санкционирани по закона "Магнитски“


От пресцентъра на Иван Гешев съобщават, че се извършва проверка за извършени престъпления от обвинените по американския закон

Върховната касационна прокуратура (ВКП) е изпратила писма до Департамента по правосъдие на САЩ с искане на информацията, върху която са основани констатациите на американските власти за петимата нови санкционирани по закона „Магнитски“.

В началото на февруари американското финансово министерство санкционира за "широко участие в корупционна дейност в България" бившия министър на финансите от ГЕРБ Владислав Горанов, бившия енергиен министър от БСП Румен Овчаров, обвиняемия за шпионаж лидер на движение „Русофили“ Николай Малинов и двама бивши шефове на АЕЦ “Козлодуй” - Александър Николов и Иван Генов.

В съобщението на прокуратурата се казва, че след като на 10 февруари на сайта на посолството на САЩ в България бяха публикувани новите санкции, наложени от Службата за контрол на чуждестранните активи (ОРАС), се е самосезирала и е започнала проверки.

Именно оповестената от компетентните власти на САЩ информация е основанието за предприемане на действия от страна на прокуратурата, "съгласно нейните правомощия", допълват от държавното обвинение. От там уточняват, че писмата, с които се иска информация, са изпратени чрез българското Министерство на правосъдието.

От пресцентъра на Иван Гешев съобщават още, че по преписките се извършва проверка за събиране на данни за извършени престъпления от "български граждани по българския Наказателен кодекс". Ако бъдат установени данни за такива престъпления, те биха попаднали в обхвата на Конвенцията на ООН срещу корупцията.

"Информацията на компетентните американски власти би помогнала за изясняване на предмета на образуваните проверки и за евентуално бъдещо наказателно разследване“, завършва съобщението на прокуратурата.

Няколко дни, след като беше съобщено за новата порция санкционирани по "Магнитски", оттам излязоха с позиция, в която се казваше, че отдавна са предприети всички необходими действия "спрямо всички санкционирани български граждани". Въпреки че санкциите са неприложими в България, казаха от държавното обвинение, те са се самосезирали и поискали от МВР, ДАНС, КПКОНПИ и Агенцията по вписванията "актуална информация, която би могла да има отношение към доказване на корупционни престъпления".

Вътрешният министър Иван Демерджиев пък съобщи, че ведомството ще проверява хора, които биха могли да попаднат под санкциите на "Магнитски".

Първите българи, които бяха санкционирани по глобалния закон „Магнитски“, бяха обвиняемият бизнесмен Васил Божков, който се укрива в Дубай, бившият депутат от ДПС Делян Пеевски, бившият зам.-шеф на Бюрото за контрол на специалните разузнавателни средства Илко Желязков, бившият зам.-министър на икономиката Александър Манолев, бившият председател на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев и бившият главен секретар на агенцията Красимир Томов.

Заедно с обявяването на новите петима санкционирани, беше съобщено, че санкции на Пеевски, Божков и Желязков са наложени и от Великобритания.

След като те бяха санкционирани, прокуратурата поиска такава информация, каквато и сега, и за Пеевски. Същото тогава направиха и от ДПС. В крайна сметка държавното обвинение не откри никакви нарушения от негова страна, дори проверката беше прекратена точно на рождения му ден миналата година.

Досега българската прокуратура не е повдигнала обвинения срещу никого от обвинените от САЩ за участие в корупционна дейност. Божков, който твърди, че е бил изнудван от Горанов, е обвинен за участие в престъпна група, Овчаров - за неизгодна сделка, свързана с мини "Бобов дол", а Малинов - за шпионаж в полза на Русия.

Обяснено. Кои са обвинени за участие в корупция по "Магнитски" и защо
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:26 0:00
  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Facebook форум

XS
SM
MD
LG