Връзки за достъпност

Извънредни новини

"Ще продължаваме и занапред да разчитаме на САЩ". Румен Радев връчи орден на Херо Мустафа


Президентът Румен Радев връчи на посланик Херо Мустафа орден "Мадарски конник" първа степен заради "големите заслуги на дипломата за задълбочаването на стратегическото партньорство между България и САЩ ".
Президентът Румен Радев връчи на посланик Херо Мустафа орден "Мадарски конник" първа степен заради "големите заслуги на дипломата за задълбочаването на стратегическото партньорство между България и САЩ ".

Президентът на България Румен Радев връчи орден „Мадарски конник“ първа степен на посланика на САЩ Херо Мустафа.

Отличето се връчва заради „големите заслуги на дипломата за задълбочаването на стратегическото партньорство между България и САЩ и за разширяването на двустранното сътрудничество във всички области от взаимен интерес“.

В понеделник Радев награди с орден „Мадарски конник“ първа степен и посланика на Украйна Виталий Москаленко, чийто мандат в Бългрия изтече.

„Ще продължаваме и занапред да разчитаме на САЩ за модернизацията на нашите въоръжени сили“, каза Радев по време на церемонията. В речта си той посочи, че войната на Русия в Украйна е довела до „рязко влошаване на средата за сигурност“.

Посланик Мустафа определи награждаването си като „голяма чест“ и свидетелство за успешно сътрудничество между двете страни.

Херо Мустафа е посланик на САЩ в България от 2019 г., след като зае мястото на предшественика си Ерик Рубин. По време на мандата ѝ за пръв път Вашингтон санкционира на два пъти български граждани по глобалния закон „Магнитски“.

Мястото на Мустафа ще бъда заето от Кенет Мъртън, който се очаква да пристигне в България през пролетта, след като кандидатурата му беше утвърдена от Сената през декември.

Преди и след началото на войната в Украйна Румен Радев и назначеното от него служебно правителство на няколко пъти заеха позиции по-близки до Москва, отколкото на Запада. Макар че декларативно осъжда войната и руската военна агресия, Радев открито се противопоставя на предоставянето на допълнителна военна помощ от София за Киев.

По време на кампанията преди преизбирането си на президентския пост той беше казал по отношение на незаконно анексирания от Русия полуостров Крим „В момента е руски, какъв да е“.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG