Връзки за достъпност

Извънредни новини

Шолц призова Китай да не въоръжава Русия


Канцлерът на Германия Олаф Шолц
Канцлерът на Германия Олаф Шолц

Канцлерът на Германия Олаф Шолц призова Китай да не предоставя оръжие на Русия и да ѝ окаже натиск, за да прекрати военната си инвазия в Украйна. Шолц отправи призива си по време на реч в германския парламент в четвъртък.

Думите му идват, след като през последните седмици САЩ и други западни страни съобщиха, че Пекин обмисля дали да предостави военна помощ на Москва.

"Посланието ми към Пекин е ясно: Използвайте влиянието си в Москва, за да окажете натиск за изтеглянето на руските войски. Не доставяйте оръжия на агресора Русия", каза Олаф Шолц в четвъртък.

Германският канцлер предложи също така Китай да разговаря и с главния засегнат от действията на Москва - Украйна - и президента на страната Володимир Зеленски. Преди седмица китайското правителство предложи план за спиране на огъня между Украйна и Русия и за започването на мирни преговори. Той не съдържа призив руските войски да се изтеглят от територията на Украйна и беше посрещнат със скептицизъм от Киев и западните му партньори.

В речта си Шолц коментира и отказа на Китай да осъди руската инвазия по време на срещата на финансовите министри на Г-20 в събота, като го определи като разочароващ. Тогава само Русия и Китай не се включиха в общата позиция, осъждаща руската военна агресия.

В сряда Ройтерс съобщи, че САЩ води разговори със своите партньори за потенциални санкции върху Китай, ако страната реши да предостави военна подкрепа на Русия. По-рано президентът на САЩ Джо Байдън каза, че не очаква Пекин да предприеме "мащабна инициатива" за снабдяване на Москва с оръжия, но ако все пак го направи, САЩ ще отговорят.

От своя страна френският президент Еманюел Макрон също призова Китай да се присъедини към Запада в опитите му да подложи Русия на натиск, така че тя да прекрати войната.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG