Връзки за достъпност

Извънредни новини

Арести и побой над граждани по време на шествие за 8 март в Истанбул


Полицията е извършила множество арести по време на шествието по повод 8 март в Истанбул.
Полицията е извършила множество арести по време на шествието по повод 8 март в Истанбул.

Полицията в Истанбул използва сълзотворен газ и нанесе побой на граждани по време на шествие по повод 8 март. Сблъсъците по време на 21-ия вечерен феминистки поход на централния площад Таксим са били последвани от голям брой арести, но техният точен брой не се съобщава.

В Турция всяка година има убийства на стотици жени. По данни на местната група „Ще спрем убийствата на жени“ през 2019 г. убитите жени са 474, а за първите 10 месеца на 2022 г. – 275.

По-рано на 8 март местната управа забрани провеждането на демонстрации на Таксим, а спирките на метрото в района на площада бяха затворени. Полицията блокира района и постави железни преграждания.

Въпреки забраната няколко хиляди души са се събрали на площада, съобщава вестник Джумхуриет. Основна част от протестиращите са били жени, но сред тях е имало и мъже, които са подкрепили инициативата.

„Гневни сме, в траур сме, но протестираме. Оставка на правителството. Бягай, Тайип, ние жените идваме“, скандираха участничките, които искат оставката на президента Реджеп Тайип Ердоган.

От името на участниците в шествието беше публикувано и обръщение, в което се призовава властите да приемат закони срещу убийствата на жени и в защита на жените, както и да се гарантира равенство между половете и свобода на словото и медиите. Участниците поискаха и Турция да отмени отказа си от Истанбулската конвенция.

През 2020 г. Ердоган изтегли страната от Истанбулската конвенция. Тя е основана през 2011 г. по инициатива на Съвета на Европа и има за цел предотвратяване, съдебно преследване и премахване на домашното насилие и насилието над жени.

Много консерватори в страната са враждебно настроени към принципа за равенство на половете, застъпен в документа, и атакуват конвенцията с довода, че тя насърчава хомосексуалността.

С подобен аргумент София се отказа да я ратифицира, след като ВМРО и БСП представиха текста като проводник за прокарване на гей бракове и "трети пол", макар че конвенцията споменава само "мъже" и "жени" и няма общо с въпросите на еднополовото съжителство.По-късно Конституционният съд реши, че документът противоречи на основния закон.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG