Връзки за достъпност

Извънредни новини

Три минути: Лъжата за фалита отшумя. Тръмп се завърна. Защо София не дава и "старо желязо" на Украйна


Премиерът Гълъб Донев и министърката на финансите Росица Велкова. Двамата опровергаха информациите за предстоящ фалит на държавата и потенциални проблеми с валутния борд и курса на лева към еврото.
Премиерът Гълъб Донев и министърката на финансите Росица Велкова. Двамата опровергаха информациите за предстоящ фалит на държавата и потенциални проблеми с валутния борд и курса на лева към еврото.

Добро утро!

Най-важните новини са тук:

  • Фалитът на държавата се оказа лъжа
  • Заповед за ареста на Путин
  • 20 години от инвазията в Ирак

След като заради правителствен доклад няколко дни медии и политически партии говореха за фалит на държавата, през уикенда кабинетът категорично отрече всичко. Премиерът Гълъб Донев и финансовата министърка Росица Велкова казаха, че това е било „медийна интерпретация“. И двамата обаче не казаха откъде е изтекъл този доклад и каква е била целта на мероприятието.

В пълно противоречие с фалита Велкова предложи и увеличение на минималната работна заплата с 20% до 2024 г.

Като„катастрофални“ за малките търговци бяха определени плановете на служебното правителство за въвеждане на таван на надценките на стоки.

Бюджет с нисък дефицит за 2023 г. и следващите няколко години. Това е необходимо според икономистите Лъчезар Богданов от Института за пазарна икономика и Георги Ангелов от Отворено общество.

Заговорът срещу Гешев като оправдание за подслушване

Министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев каза, че не е имал информация за операцията на ДАНС и прокуратурата, която главният прокурор Иван Гешев определи за разкрит заговор срещу себе си. Гешев каза, че тепърва разследващите ще оповестяват „доста по-интересни части“ от събраното по време на акцията.

Подготовка за масово подслушване на политици. Това видя в акцията на прокуратурата адвокат Михаил Екимджиев. Той припомни също, че прокуратурата използва подобен мотив, за да подслушва стотици протестиращи през 2020 г.

Ще последва ли реакция от президента Румен Радев, който застана срещу Гешев при подобна ситуация през 2020 г., пита Петя Владимирова от Дневник.

Ако харесвате този бюлетин, препоръчайте го на приятели и им изпратете линк за абонамент.

Националната сигурност като оправдание да не се праща оръжие в Киев

ЕС не разполага с достатъчно суровини за производство на взривни вещества, с които да се снабдява Украйна с боеприпаси, съобщи Файненшъл таймс. Става въпрос за недостиг на барут, пластификатор и тротил.

Президентът Реджеп Тайип Ердоган каза, че Турция ще започне процес на ратификация на Финландия в НАТО. Засега обаче Анкара блокира приемането на Швеция в алианса.

В петък правителството на Словакия взе решение да изпрати 11 изтребителя МиГ-29 на Украйна, след като ден по-рано Полша стана първата страна от НАТО, която взе подобно решение.

България също разполага с подобни изтребители, както и с друго въоръжение от съветската ера, което е остаряло, но може да бъде изпратено в Украйна. В замяна София дори може да получи западно въоръжение, с което да замени съветското, но не го прави заради „националната сигурност“. Вярно ли е, че правителството не може да замени „железа, които за нищо не стават“? Георги Ангелов потърси отговорите.

След края на войната ще бъде потърсена отговорност от държавите, които „се отнесоха лошо с Украйна“, каза външният министър на Киев Дмитро Кулеба.

Кампанията за интегриране на бежанците от Украйна в България се оказа провал. Как обаче Чехия успя да интегрира половин милион украинци, разказват от Дойче Веле.

Арестът на Путин като оправдание за нови бомбардировки

Международният наказателен съд (МНС) в Хага издаде заповед за ареста на Владимир Путин заради „незаконно депортиране“ на местно население от окупираните в Украйна територии, както и заради „незаконно прехвърляне“ на украински деца на руска територия.

Заедно с Путин съдът в Хага поиска и арест на Мария Лвова-Белова. Коя е тя и в какво е обвинена, вижте в статията от Дневник.

Как точно се разследват военните престъпления? Отговорите можете да намерите тук.

Русия атакува с дронове и ракети няколко региона в Украйна само часове след оповестяването на заповедта за арест на Путин. Руската армия удари град Криматорск със забранени касетъчни оръжия.

В събота руският президент посети Крим по повод деветата годишнина от незаконната анексия на полуострова. Ден по-късно той изненадващо се появи и в Мариупол.

Путин призова олигарсите в Русия да инвестират в местната икономика, пише Капитал.

Последвайте Свободна Европа и във Viber, за да получавате най-важното направо в телефона си.

Политическата кампания и обещанията

Коалицията „Продължаваме промяната-Демократична България“ започна предизборна обиколка в страната. От обединението определиха като най-важна своя задача съставяне на редовно, устойчиво правителство.

Основна част от кампанията на ГЕРБ ще бъде данъците в България да са най-ниски в ЕС. Приоритетни за партията във Велико Търново ще са строежът на магистрала „Хемус“, тунелът под Шипка, програмата за саниране и инвестиции във ВиК сектора. Това каза лидерът на партията Бойко Борисов на събитие в старата столица.

Завръщането на Тръмп и „възможността“ за ареста му

Доналд Тръмп се завърна, но засега само във Фейсбук. Това се случи в петък, когато той за пръв път публикува съдържание след януари 2021 г. Социалната мрежа ограничи достъпа на Тръмп заради безредиците в сградата на Конгреса, които станаха повод и за неговия импийчмънт.

В събота бившият президент каза, че очаква да бъде арестуван до дни заради течащо срещу него разследване и призова привържениците си да протестират.

В САЩ група от 11 големи банки подпомогнаха с 30 млрд. долара застрашената от фалит „Първа републиканска банка“. С проблеми се оказа и швейцарската „Креди Суис“.

Няколко препоръки

В София, Варна и Бургас се проведоха протести срещу отхвърлянето на молбите за убежище на руски граждани в България. Става въпрос за три конкретни случая, свързани с Максим Мормильов, Ксения Глазунова и Павел Бочкарев.

Да танцуваш на публично място в Иран е забранено. Въпреки това пет млади момичета от Техеран публикуваха видеоклип, в който танцуват усмихнати. Видеото вдъхнови много техни сънароднички. Вижте историята тук.

Изоставен огромен комплекс по планинските височини в бивша членка на Съветския блок. Звучи ли ви познато? В Армения това се е случило с радиооптичен телескоп, а една жена се опитва да го спаси, защото това е научно наследство, свързано с чичо ѝ.

Война, оправдана с несъществуващи оръжия за масово унищожение. Инвазия, хиляди загинали, унищожена инфраструктура. В неделя се навършиха 20 години откакто САЩ и „коалицията на желаещите“ нахлуха в Ирак и отстраниха от власт диктатора Садам Хюсеин.

Какво е общото между председателя на Столичният общински съвет Георги Георгиев, общинския съветник и бивш директор на центъра за градска мобилност в столицата Християн Петров, неговата съпруга и бившия директор на Фонда на фондовете Светослава Георгиева. Капитал разказват за мрежа от свързани компании и хора и как те са се развивали през годините.

Голяма картина

Ливада, заради която се печелят милиони от сеч. „Оскар“ за Христо Горзев. Взривовете по трасетата на руски газопроводи. За тези и други неща можете да прочетете в последното издание на Голямата картина – седмичният ни бюлетин. Ако не сте се абонирали, можете бързо да поправите грешката си тук.

Човек на деня

След седем десетилетия в киното, той може да се похвали с участие в над 150 филма, с най-престижните награди и с рицарско звание. Миналата седмица актьорът Майкъл Кейн навърши 90 години. Той е Човек на деня на Свободна Европа.

Абонирайте се, за да получавате всяка сутрин в пощата си "3 минути" - преглед на най-важните новини.

Искрено Ваш,

Николай Лавчиев

  • 16x9 Image

    Николай Лавчиев

    Николай Лавчиев е журналист в Свободна Европа от 2019 година. Учил е социология, журналистика и спортен мениджмънт. Интересува се от международна политика, енергетика и промените в съвременните общества.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG