Връзки за достъпност

Извънредни новини

МВР не предвижда евакуация на училищата с изборни секции


Председателката на ЦИК Камелия Нейкова и министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев
Председателката на ЦИК Камелия Нейкова и министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев

Хората в избирателните секции в неделя ще бъдат изведени само ако има реални данни за поставено взривно устройство, каза в петък служебният министър на вътрешните работи Иван Демерджиев.

Думите му идват след среща с представители на Централната избирателна комисия (ЦИК), на която са били обсъдени заплахите за поставени взривни устройства, които десетки училища в страната получиха през последните дни, малко преди парламентарните избори в неделя. Много от избирателните секции в страната са именно в учебни заведения. Полицията не е не е открила опасни вещества.

"Изборният ден ще премине без инциденти и без каквито и да е затруднения или заплахи за гражданите", каза Демерджиев. По негови думи "от следващата седмица няма да се стига до освобождаване на ученици, при такива заплахи". През събота и неделя премиерът Гълъб Донев ще е под охрана, добави министърът.

Преди дни служебното правителство създаде работна група, която да изготви процедура за реагиране при заплаха за взривно устройство и до края на май да актуализира Националния план за противодействие на тероризма.

По думите на Демерджиев работната група е приела в петък преработени правила за действие при заплаха за задействане на взривно устройство, като МВР и службите за сигурност ще преценяват какви конкретни действия следва да се предприемат.

В изборния ден полицията ще проверява хора с обемни чанти и раници в близост до изборните секции, каза още Демерджиев. „Тази проверка ще бъде дискретна“ и „няма да затрудни никой да упражни правото си на глас“. Министърът добави, че членовете на Секционната избирателна комисия ще информират МВР при сигнал за заплаха в сградите, като след това полицията ще задейства процедурата приета в петък от работната група.

Ден по-рано МВР съобщи, че в български училища продължават да пристигат заплахи за четвърти пореден ден. Те започнаха в понеделник, като в много от учебните заведения занятията бяха отменени, а децата евакуирани.

Прокуратурата образува разследване за предполагаем акт на тероризъм. Главната дирекция „Борба с организираната престъпност“ в МВР също работи по идентифициране на извършителите на заплахите. Според министъра разследването по случая е в напреднала фаза и скоро ще има данни откъде идват заплахите.

По-рано Демерджиев допусна, че следите водят към Русия. След реакция на руското посолство в България той отрече да е отправял директни обвинения към руската държава.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG