Връзки за достъпност

Извънредни новини

Данъчните са запорирали активите на бащата на манекенката от "къщата в Барселона"


Луксозното имение в Барселона, в което Борислава Йовчева е живяла заедно с дъщеря си и родителите си.
Луксозното имение в Барселона, в което Борислава Йовчева е живяла заедно с дъщеря си и родителите си.

Националната агенция за приходите (НАП) е наложила запори върху имотите и сметките на бащата на манекенката Борислава Йовчева, която живееше в т.нар. “къща в Барселона”, станала обект на испанско разследване за пране на пари, по което беше заподозрян и Бойко Борисов.

Георги Йовчев не е декларирал 1,7 милиона лева и дължи над 267 000 лева данъци, показва проверка на разследващия сайт BIRD в Имотния регистър и Агенцията по вписванията. Запорите на НАП са станали факт в края на 2021 г.

“Къщата в Барселона” или “Барселонагейт” се назовава разследване на схема за пране на пари, свързвано с бившия премиер Бойко Борисов. В разследването беше цитирано името на бившия български модел Борислава Йовчева, за която има подозрения, че се е възползвала от престъпната схема. Според каталунското издание “Периодико” местните власти проверяват дали именно тя е свързана с Борисов.

По случая тече и българско досъдебно производство, по което е назначена финансова експертиза. Преди две години главният прокурор Иван Гешев информира писмено комисията на Европейския парламент (ЕП) по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи (LIBE), че по случая е образувано разследване. Към момента делото продължава, но прокуратурата не е съобщавала актуални подробности от него, нито дали е повдигала обвинения на някого.

Семейството на Борислава Йовчева беше заподозряно от властите в Барселона, че се е облагодетелствало от престъпна схема чрез фирмите Numin Invest SL и Emma BGS SL, получили милиони евро от “физически лица, които не пребивават в Испания”.

Според “Периодико” каталунската полиция е проверила дали данъчните декларации на Борисов в България показват възможност той да е направил инвестициите в двете компании. Официално обаче той не разполага с такива средства. Каталунската полиция потвърди пред български медии, че разследва случая, но отказа подробности на този етап.

Като собственик на въпросната къща вече нееднократно се заяви бизнесменът Александър Чаушев, който обясни, че я е дал под наем на Йовчева, която иначе не познавал. Той твърди, че е закупил имота преди години за 3 млн. евро с инвестиционна цел.

Според цитираните от “Периодико” данни къщата действително е купена за 3 милиона евро през 2013 г., но се води собственост на Numin Invest S.L. Между януари и юли 2013 г. Йовчева управлява фирмата, регистрирана с капитал от 3000 евро. След това тази функция поема баща ѝ Георги Йовчев. Двамата нямат предишен опит със сериозен бизнес. Не става ясно как започват да се занимават с въпросните фирми и по каква линия е осигурено финансирането им.

Хипотезата за връзката на премиера с т.нар. “къща в Барселона” излезе за пръв път наяве през 2016 г. в тайните записи от разговори между двете бивши съдийки Владимира Янева и Румяна Ченалова със столичния адвокат Момчил Мондешки. В тях се чуваше бившата председателка на Софийския градски съд Янева да казва, че Борисов е купил къща на жена, към която имал “положително отношение”.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG