Връзки за достъпност

Извънредни новини

Доживотен затвор за държавна измяна въвеждат в Русия. Москва затяга и присъдите за тероризъм


Държавната дума ще приеме законодателни промени, които са подкрепени единодушно
Държавната дума ще приеме законодателни промени, които са подкрепени единодушно

В Държавната дума на Русия бяха внесени поправки в Наказателния кодекс, които затягат наказанията за държавна измяна и тероризъм.

Според официални лица тази стъпка е продиктувана от войната в Украйна, съобщи Ройтерс. За тях беше съобщено, веднага след убийството на военния блогър националист Владлен Татарски. Той загина при атентат с бомба, скрита в статуетка, на 2 април в Санкт Петербург.

Ако бъдат приети промените, обвинените в държавна измяна ще получават доживотна присъда. Значително ще бъдат увеличени и сроковете за подготовка или извършване на терористични актове.

Василий Пискарьов - ръководител на комисията по сигурността и борбата с корупцията, каза, че "осъдените на доживотен затвор могат да бъдат освободени предсрочно едва след 25 години и при условие на примерно поведение". В момента наказанието за държавна измяна варира от 12 до 20 години.

За "терористична атака" се предлага увеличаване на наказанието до 20 години затвор (сега 15 години).

За "подпомагане на терористични дейности" минималният праг може да бъде увеличен на 7 години (сегашният минимален праг е 5 години). За "подпомагане и съучастие" минималният праг ще бъде 10-12 години, а максималната присъда 20 г.

За "организиране на терористично сдружение и участие в него" минималният праг скача от 10 на 15 години. За "саботаж" максималното наказание ще бъде до 20 години затвор, при 15 сега.

Ден по-рано в Държавната дума беше внесен законопроект, който позволява на съдилищата, прокурорите и следователите да прекратяват наказателни дела с малка и средна тежест, ако обвиняемите са изразили готовност да служат във "военни формирования".

В обяснителната записка се казва, че в контекста на войната с Украйна Москва вече ангажира граждани, извършили престъпления, за служба.

"По този начин държавата признава възможността за изкупуване на вината на гражданина пред обществото и държавата", казват авторите.

Миналата година президентът Владимир Путин подписа закон, който позволява мобилизирането на граждани с неизчистено съдебно минало за тежки престъпления. Забраната беше запазена за осъдените за престъпления срещу половата неприкосновеност на малолетни и непълнолетни, вземане на заложници, организиране на незаконни въоръжени групировки, отвличане на самолети, незаконно боравене с ядрени материали, държавна измяна, шпионаж, насилствено завземане на властта и др.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG