Връзки за достъпност

Извънредни новини

Семерджиев отрече да е шофирал колата си при катастрофата на "Черни връх"


Георги Семерджиев
Георги Семерджиев

Георги Семерджиев, обвинен за катастрофата на бул. “Черни връх” в София през юли, при която загинаха две млади жени, каза пред съда в понеделник, че не е шофирал автомобила, когато се е случил инцидентът.

Тогава колата му се е движила със 160 км/ч според експертиза и се е блъснала в такси. През ноември стана ясно, че той ще отговаря пред съда като извършител по непредпазливост, но не и в условията на евентуален умисъл.

В понеделник той каза, че не е употребявал наркотици нито в деня на инцидента, нито преди това. Семерджиев няколко пъти повтори, че няма спомени за инцидента, но е сигурен, че момиче е карало колата. Тя е поела контрол на волана близо до Националния дворец на културата. Семерджиев не успя да обясни как е стигнал до дома си, пише БТА, като единственият му спомен е как го арестуват. Отрече да е бягал от мястото на инцидента.

Според Семерджиев таксито е ударило автомобила му, а не обратното. По негови думи става дума за "ожулване", а не удар.

БТА пише, че от показанията става ясно, че има разминавания с това, което е казал четири дни след инцидента на 9 юли. Тогава твърдеше, че е бил отвлечен от мъж с име Лъчезар. Когато бяха прочетени тези показания, Семерджиев каза, че не си ги спомня. След това на въпрос дали някога е употребявал наркотици, той каза, че е вземал кокаин.

Семерджиев има повдигнати пет обвинения - за държане на наркотици, управление на превозно средство след употреба на наркотици, причиняване на смърт на две лица, докато е управлявал автомобил без книжка, използване на фалшиви номера на автомобила и фалшива швейцарска книжка.

На въпрос как се е сдобил с швейцарска шофьорска книжка той отговори, че това е станало, след като се явил на изпит там.

По-рано разследващите установиха, че тъй като не е имал ключове, той е повикал вече бившата полицайка Симона Радева, заподозряна, че му е осигурявала протекция. В понеделник той каза пред съда, че двамата имат лични отношения, като тя му е помагала в бизнеса.

Съдът изслуша и две експертизи, които показват с каква скорост е станал ударът, както и че едната жена е починала в момента на удара заради несъвместима с живота травма, а другата - минути след това.

След катастрофата започна вътрешна проверка в МВР заради данни, че полицаи са помогнали на Семерджиев след инцидента, както и при други случаи, при които той е бил спиран за проверка от полицейски патрули. През януари МВР уволни свои служители във връзка със случая.

Успоредно Семерджиев се разследва и за притежание на около половин грам метаамфетамини, открити в катастрофиралия му джип, както и за кражба на гориво от бензиностанция.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG