Връзки за достъпност

Извънредни новини

МВР уволни свои служители заради катастрофите на "Черни връх" и Околовръстното в София


Георги Семерджиев причини катастрофата на бул. "Черни връх" през лятото на 2022 г., която уби Христина (26) и Хариет (22).
Георги Семерджиев причини катастрофата на бул. "Черни връх" през лятото на 2022 г., която уби Христина (26) и Хариет (22).

Общото четирима служители на МВР са били уволнени заради нарушения във връзка с две катастрофи, които доведоха до жертви в София, съобщи вътрешното ведомство.

Става въпрос за катастрофата, причинена от Георги Семерджиев на бул. „Черни връх“ от юли 2022 г., когато загинаха две млади жени, както и за инцидента, причинен от Димитър Любенов на Околовръстното шосе през септември, при който загина френски гражданин.

За катастрофата на „Черни връх“

По случая, свързан със Семерджиев, МВР е установило „тежки нарушения на служебната дисциплина“, заради което са отстранени двама служители на Четвръто РУ – командир на отделение и полицай. От вътрешното ведомство припомнят, че по-рано беше отстранена и полицайката Симона Радева, за която се подозира, че е свързана със Семерджиев.

Пред БНТ вътрешният министър Иван Демерджиев каза, че партньорът на Радева Мирослав Якимов е един от двамата отстранени служители от Четвърто РУ. По време на разследването за него се разбра, че е бил сред първите, които са се появили на мястото на катастрофата през юли.

Във връзка с катастрофата, причинена от Семерджиев, са наложени дисциплинарни наказания на 38 служители от СДВР, които са от различни сектори на отдел „Пътна полиция“, Трето, Четвърто, Пето, Шесто и Седмо РУ в столицата. През септември МВР първо съобщи, че са установени 40 души, които през последните години са помагали на Семерджиев да избегне санкции, а по-късно и за осигуряван над него чадър от страна на настоящи и бивши полицейски служители.

"Когато са наказани толкова много хора, към тази система не може да има претенции, че не се чисти", каза по повод наказанията Демерджиев, според когото с тези действия на ведомството "чадърът" над Семерджиев е бил разплетен.

След тази катастрофа МВР започна масовa акция срещу шофьори, които карат под въздействието на наркотици. Самият Семерджиев има повдигнати пет обвинения - за държане на наркотици, управление на превозно средство след употреба на наркотици, причиняване на смърт на две лица, докато е управлявал автомобил без книжка, използване на фалшиви номера на автомобила и фалшива швейцарска книжка.

През ноември стана ясно, че Семерджиев, ще отговаря пред съда като извършител по непредпазливост, но не и в условията на евентуален умисъл.

За катастрофата на Околовръстното

За катастрофата на Околовръстното шосе в София МВР е установило „тежки нарушения на служебната дисциплина“, заради което двама служители на от Шесто РУ са били уволнени.

В края на декември Софийската градска прокуратура (СГП) повдигна няколко обвинения на двама служители на МВР заради катастрофата на Околовръстното шосе, заради която загина френски гражданин. Разследващите установиха, че той Димитър Любенов е шофирал след употреба на алкохол и наркотици. Впоследствие стана ясно, че полицаите Любка Гечева и Георги Малински са се движели с патрулна кола зад шофираното от Любенов “Порше Панамера” непосредствено преди удара.

Проверка по случая установи, че след катастрофата, служителите на МВР са се оттеглили от мястото на инцидента без да предприемат някакви действия.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

Най-ново видео

XS
SM
MD
LG