Връзки за достъпност

Извънредни новини

Най-големият ядрен реактор в Европа започва редовно производство


Финландският ядрен реактор Olkiluoto 3 започва работа на 16 април 2023 г. след 18-годишно забавяне.
Финландският ядрен реактор Olkiluoto 3 започва работа на 16 април 2023 г. след 18-годишно забавяне.

Най-големият ядрен реактор в Европа финландският Olkiluoto 3 (OL3) започна редовно производство в неделя. За това съобщи неговият оператор, цитиран от Ройтерс, а новината идва след 18-годишно забавяне на проекта.

Според Финландия работата на ядрения реактор повишава енергийната сигурност в северна Европа, след като Русия спря доставките на газ и електроенергия за региона.

Ядрената енергия остава противоречива тема в Европа заради опасения за безопасността при този начин на производство на енергия. Само след седмица Германия планира да изключи последните си три работещи реактора.

В същото време Швеция, Франция, Великобритания и други планират нови проекти за ядрени мощности.

Операторът на OL3 Teollisuuden Voima (TVO) съобщи, че очаква блокът да задоволи около 14% от търсенето на електроенергия във Финландия. Това ще доведе до намаляване на необходимостта от внос от Швеция и Норвегия.

Очаква се новият реактор да произвежда най-малко 60 години, каза още операторът TVO в изявление в неделя.

„Производството на Olkiluoto 3 стабилизира цената на електроенергията и играе важна роля във финландския зелен преход“, каза главният изпълнителен директор Ярмо Танхуа.

Изграждането на реактора с мощност 1,6 гигавата (GW), част от първата нова ядрена централа във Финландия от повече от четири десетилетия и първата в Европа от 16 години, започна през 2005 г. Първоначално централата трябваше да бъде открита четири години по-късно, но имаше множество технически проблеми, които отложиха завършването й.

Износът на електроенергия от Русия за Финландия спря през миналия май, когато руската компания за енергийни услуги Inter RAO заяви, че не е получила плащане за продадената енергия. Това се случи вследствие на руската агресия в Украйна, която все повече отдалечи Финландия от съседна Русия.

Малко след това руският държавен експортен монополист "Газпром" прекрати доставките на природен газ за скандинавската нация.

  • 16x9 Image

    Свободна Европа

    Свободна Европа е службата за България на Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL). От 1950 г. до 2004 г. излъчва предавания на български език. От началото на 2019 г. Свободна Европа е възстановена като дигитална платформа за предоставяне на мултимедийно съдържание на български език.

XS
SM
MD
LG